Ablaktörlő helyzetkapcsoló javítása

Ismertetö

Amikor az ablaktörlő nem a megfelelő pozícióban áll meg, akkor többé kevésbé az okozza a hibát, hogy a végállás kapcsoló nem működik, illetve nem megfelelően. Az alábbi leírásból kiderül, hogy nem olyan nehéz ezt megszerelni otthon, nyugodtan szedjük szét darabokra és ne vegyünk újat!

Ötlet forrása / Indíttatás

Elromlott és az a csatlakozót akartam megmozgatni, hátha érintkezési hibás az öreg autókám. Amikor láttam, hogy nem az a baj, próbáltam megérteni a működését és úgy döntöttem szétszedem, mint Foxi a lábtörlőt…

Felhasználási lehetöségek

Javítási munka.

Gépkocsi típusa:

Opel Corsa B

Elkészítési utasítás

A szétszerelés nagyon egyszerű, csak az elöregedett műanyag alkatrészekre kell odafigyelni, hogy ne törjük el.

Lapátok leszerelése, burkolat eltávolítása

Vegyük le a műanyag kupakokat a lapát tövénél.

Jelöljük be a lapát helyzetét a tengelyhez képest.

10-es kulccsal már le is tekerhetjük az anyákat, és a lapátokat felhajtva könnyed ide oda mozgatással húzzuk le a kúpos recézett tengelyről.

Ez után a nagy fekete műanyag légterelő lemezeket vegyük le a kb 5db lemezcsavar eltávolítása után. A két félből álló lemezeket kicsit középen magad felé húzva tudod levenni, hogy az összeillesztésük szétváljon, mielőtt leemeled az ablaktörlő tengelyekről.

Aztán van egy szintén fekete, de vékony vízelterelő lemez, amit két sárga csavar rögzítő pöcök kihúzása után tudunk levenni. Persze a motortér felé lévő gumicsíkot is le kell venni.

IMG_6604

Lapátok és a műanyag lemezek leszerelése után hozzáférünk az ablaktörlő motorhoz

Ablaktörlő leszerelése, javítása

Már csak 3db lemezcsavart kell kitekernünk egy 8-as hosszabítós dugókulccsal, és a csatlakozót lehúzva kézbe is vehetjük az ablaktörlő mechanikáját.

Ablaktörlő-motor-szegecsek

Felső furattal eltávolítjuk a szegecset

A motor hajtómű azon részénél, ahol két vezeték egy nagy téglatestbe van bekötve, van a kapcsoló, mely a lemez eltávolításával érhető el. Tömeggyártó mérnökeink egyszerűen az öntvény anyagából képeztek szegecseket, amit ráperemezve a lemezre rögzítették azt, tehát szegecseket egyszerűen egy kb. 5-ös fúróval le kell fúrni. Lehetőleg úgy, hogy tájolás céljából maradjon még egy-egy kiálló csap, tehát éppen csak az elvert részt fúrjuk le.

Miután ezt mind a négy helyen megtettük, le tudjuk venni a lemezt és hozzáférünk az érintkező lemezekhez.

 

Ablaktörlő-motor-érintkezőkAz érintkező lemezkék vége egyszerűen csak össze van hajtva, hogy lehetőleg csak egy pontot érintkezzen a tárcsához, amin a véghelyzeteket jelentő bevágások vannak, és nekem ez a rész csúnyán lekopott. Tehát, csak kintebb hajlítottam, hogy rendesen érintkezhessen, mivel a hossza, ez által a pozíciója még megfelelő volt és már működött is. Abban az esetben, ha mégsem működik, mert pl. a hossza sem megfelelő, ki kell cserélni a lemezt.

Ablaktörlő-motor-csavarok

A kúpos zsákfuratokban menetet metsz magának az M3-as csavar

Próba képen csak egy darab dróttal rögzítettem a lemezt, de 4db számítógépházból kimaradt M3-as csavarral szerelhetően és szorosan össze lehet rakni a házat.

Miután és először méricskéltem rajta,mi lehet a gond, és az autosarukat fedő gyantát kipiszkáltam (nem volt nehéz) még ezt is vissza kellett tömítenem, nehogy zárlatos legyen a téli sós víztől…

Erre a műanyag hegesztő pisztoly kiválóan megfelelt, csak alaposan ki kellett tömnöm a téglatestet.

 

Ablaktörlő-motor-készen

Javított ablaktörlő motor

 Összeszerelés

Porszívózzuk ki az ablaktörlő alatti részt, ha már egyszer hozzáférünk. Lehetőségünk szerint cseréljük ki az utastér légszűrőjét.

Összeszerelést végezzük el a szétszerelés sorrendjét visszafele követve.

 Hozzávalók, beszerzési útmutató

Ssz. Megnevezés Menny. Egység Ára Pénznem Beszállító neve
1 M3x5 4 db

 Fejlesztési terv

Kapcsoló cseréhez, milyen trükköket lehetne bevetni, hogy egyszerűen el lehessen végezni?

Melléklet

Nincs.

Készítette

Kertész Péter

Kategória: Feljavítás, Gépészet, Közlekedés | A közvetlen link.

3 Responses to Ablaktörlő helyzetkapcsoló javítása

 1. Fülöp Péter szerint:

  Köszönöm szépen a tökéletes leírást és a képeket ezek alapján sikerült nekem is megcsinálni az ablaktörlő mechanikát!! Nagyon hasznos volt köszönöm! Amúgy ennek az eszköznek horrorisztikus ára van……

  • Radics Tamás szerint:

   Szia! A leírás kiindulásnak tökéletes, bár én mégis kiegészíteném! A fedél visszarögzítésénél én 4-es menetet vágtam mindenhova és úgy rögzítettem az alumínium tetőt FBS tömítőpasztát felhasználva. Nem mindenhova lehet menetet fúrni a motor tengelyének a rögzítése, és az elektronika miatt(egy 3-as fúrószár bánta is), de ahova lehet az bőven elég! Jobb minőségű képek feltöltése sem lenne egy hátrány ugyanis nem látszódik minden. 🙂

 2. Kárpáti Zoltán szerint:

  Kedves Péter!

  Köszönöm a részletes leírást! A fentiek alapján nekem is sikerült megcsinálnom az ablaktörlő mechanikáját! Jó pár ezrest megspórolt nekem. Ha úgy hozza a sors, hogy találkozunk az életben, vendégem egy sörre! 🙂

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..