Fahamu semlegesítése

Ismertető

p1039-1Sokat kerestem már, mit tehetnél a sok hamuval, és most rátaláltam az alábbi leírásra. Amint megcsináltam a saját próbámat, bővebb ismertetőt is leírok hozzá.

Ha netán beleuntál a szappanfőzésbe:
A fahamu kitűnő talajjavító anyag, csak semlegesíteni kell a lúgosságát. Ha vasgálicot adsz hozzá, akkor a hamulúg karbonátját a vas kicsapja, először zöldes vasII karbonát keletkezik, mely ha levegőn áll, vasIII karbonát, közismertebb nevén rozsda keletkezik. Mellette a kalcium, káliun, és a magnézium szulfát sói. Ezek semlegesek, vagy savanyúak. Ha ezt az anyagot porrá töröd, és a komposztba szórod, akkor mindezeket az elemeket, valamint temérdek nyomelemet a huminsavak a növényed számára felvehetővé teszik.
Tehát a recept: Végy egy vödör száraz fahamut. Töltsd kb fel 3/4 részig vízzel.) Az így kapott tejfölsűrűségű pépbe szórjál 4-5 marék vasgálicot, és keverd jól el.(Savanyú talajon 1-2 marék is elég, sőt Nyugat-Dunántúlon egy darabig szórhatod direktben is.) Szárítsd ki napon, annyira, hogy morzsolható legyen. Ha ezután újra napra teszed, hogy teljesen megszáradjon, teljesen porrá törheted, mely rozsdaszerű, barna lesz. (célszerű a fahamut télen át gyűjteni, fóliával takarni, hogy eső ne érje, és a fenti műveleteket nyáron elvégezni) Üdvözlettel: Baji Béla

Forrás: www.permaforum.hu

Egyéb hasznosítási lehetőségek

Kategória: Fa, Feljavítás, Kertészet | A közvetlen link.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..