Napkollektor légkamrás polikarbonát lemezből

Ismertető

napkollektor-hazilagNapkollektor működésének tesztelésére alkalmas egyszerűen összeállítható szerkezet.

 

 

 

Ötlet forrása / Indíttatás

Gyakran felmerül bennünk a kérdés, nem tudnánk-e ehhez, vagy ahhoz a készülékhez hasonlót magunk is elkészíteni lényegesen olcsóbban, mint amennyiért a gyári változatot megvásárolhatjuk.
A környezettudatos, takarékos, némi műszaki vénával megáldott emberekben pedig még az átlagosnál is gyakrabban merül fel ez a kérdés. Ez alól a napkollektor építése sem kivétel, aminek egy házi verziója megfelelő szaktudás, elszántság és némi barkácskészség segítségével tényleg megvalósítható házilag is.

 

Felhasználási lehetőségek

Mielőtt belevágnánk egy napkollektor házilag történő kivitelezésébe, fontos tudni, hogy egy komoly, egész évben használható rendszer elkészítése mindenféleképpen szaktudást igényel. Egy ilyen rendszer elkészítése során nem csak a rendes működésre, hanem az esetleges üzemzavarokra, pl.: túlmelegedésre, túlnyomás fellépésére is fel kell készülni.
Ezzel együtt a napkollektor alapvetően egyszerű működési elvét egy egyszerűbb, házilag elkészített napkollektor segítségével is kipróbálhatjuk, tesztelhetjük.

Tehát, tesztelésre!

Elkészítési utasítás

A lemez illesztése a csőhöz

A légkamrás lemezt vágja megfelelő méretre. Az aláutalunk készített házi napkollektor 1.3 m2 hőcserélő felülettel rendelkezik, amihez egy 560×2300 mm méretű légkamrás lemezt használtunk fel.

Az ABS csőből vágjon le két darabot. A csöveknek pontosan olyan szélesnek kell lenni, mint a polikarbonát panel maga, plusz a cső lezárásához szükséges kupakok szélessége.

napkollektor-hazilag-szereles-01A csövek lezárásához használt négy kupak közül kettőn készítsünk egy akkora lyukat, amibe a csőtoldalékoknak éppen megfelel. A viszonylag kemény ABS anyag miatt érdemes több lépésben, növekvő átmerővel elkészíteni a furatokat.

A kupakokba helyezzük bele a csőtoldalékokat, melyekre később a slagot fogjuk csatlakoztatni.

napkollektor-hazilag-szereles-03A már levágott ABS csövek végére készítsünk a kupakokon lévő furattal megegyező méretű bemetszést. Ez teszi lehetővé, hogy a már elkészített kupakokat pontosan a csövek végére tudjuk helyezni. Ezt a fél furatot akár a csövek vágásakor, a 2. lépés alkalmával is elkészíthetjük.

napkollektor-hazilag-szereles-04Körfűrészt használva vágjunk ketté a csöveket. Fontos, hogy a vágás egyenes legyen, mert a napkollektorunk annyira fog jól tömíteni, amennyire ezt a vágást szépen végeztük el. Fontos figyelni rá, hogy a a kupak illesztését elősegítő félkör bemetszés a vágás irányára merőlegesen helyezkedjen el.

napkollektor-hazilag-szereles-06A csöveken végigfutó bemetszést végezzük el a kupakokon is.

Ha csöveken és a kupakokon minden előkészítő feladatot elvégeztünk, csináljunk egy illesztési próbát. Az összes illesztési felületnek jól kell passzolnia, ha valami nem sikerült jól, akkor azt még ebben a fázisban érdemes javítani.

napkollektor-hazilag-szereles-07Ha a kupakok jól illeszkednek, illesszük be a légkamrás lemezt is a csövek közé. Ellenőrizzük ismét az illesztések pontosságát.

 

 

napkollektor-hazilag-szereles-08Ha meggyőződtünk róla, hogy minden jól illeszkedik, jöhet a házi napkollektor panel ragasztása, szigetelése. Minden illeszkedő felületet jól kenjünk be sziloplaszttal (Még jobb állítólag szélvédő ragasztóval, mert a sziló gyakorlatilag nem ragad, csak tapad! <szerző>) az összeillesztés előtt, és a már összerakott elemeket ismét tömítsük.

napkollektor-hazilag-szereles-09Ismételjük meg a összeszerelést és szigetelést a napkollektor panel másik végén is.

Hagyjuk száradni a kötőanyagot 24 órán át.

Miután megszáradt a ragasztó, csatlakoztassuk a locsolócsövet a házilag készített napkollektor két végére.

napkollektor-hazilag-szereles-10Töltsük fel a panelt vízzel és nézzük meg nem szivárog e valahol. A kollektor buborékmentes feltöltésének módját lásd lejjebb.

Amennyiben szivárgást észlelünk, eresszük le a vizet, hagyjuk megszáradni a szivárgás helyét és szigeteljük ismét az érintett helyeken. A javításoknak is hagyjunk 24 órát a száradásra.

Amennyiben a későbbiekben szeretnénk kiszámolni az elkészült napkollektor hatékonyságát, ekkor érdemes lemérni, hogy mennyi folyadékot tartalmaz a rendszer. Töltsük fel a rendszert vízzel és mérjük meg mennyi vizet vett fel. A számításba a csövekben lévő vizet is bele kell venni.

Amennyibe az összes szivárgást sikerült megszüntetni, eresszük le a vizet a rendszerből és a kollektor felületét fessük le feketére.

A keret elkészítése

A napkollektor házilag készített változatát gyakorlatilag az előző lépések során már elkészítettük, a lényegi munkát elvégeztük. A napkollektorunk már így is működőképes lenne, de ha egy keretbe helyezzük, sokkal tartósabb lehet. Továbbá a keret által létrehozott üvegházhatásnak köszönhetően hatékonyabb is lesz, több hőt tudunk majd csapdába ejteni vele.

Legalább 50 mm-es fűrészáruból készítsünk keretet a kollektor számára. A keret minden irányban legyen nagyobb az elkészített panelnál, hogy az elférjen benne, továbbá hosszanti irányba a műanyag jelentős hőtágulására is számítani kell.

napkollektor-hazilag-szereles-11A keret egyik oldalát borítsuk be valamilyen átlátszó anyaggal. A napkollektor házi teszt jellege miatt mi csak műanyag fóliát használtunk, de ennél tartósabb, átlátszó műanyag tábla is használható.

 

napkollektor-hazilag-szereles-12Készítsük el a panel hátulját is. Ehhez érdemes a kerettel megegyező méretű 3-5 mm vastag rétegelt lemezt használni, ami megfelelő tartást biztosít a napkollektornak.

 

 

napkollektor-hazilag-szereles-13Szigeteljük kollektor hátulját. Ezzel növelhetjük a hatékonyságot, továbbá ha a szigetelést úgy vágjuk méretre, hogy a kollektor ki/bevezető csövei alatt már ne legyen szigetelés, akkor a légkamrás lemez felfekszik a szigetelésre, és nem kell attól félnünk, hogy a tömítések sérülhetnek mozgatás során.

napkollektor-hazilag-szereles-14Végezzünk ismét egy teszt illesztést. A rétegelt lemez hátlapon készítsünk furatokat a folyadék ki és bevezetési pontjaihoz. Figyeljünk rá hogy a furatok elég nagyok legyenek. Erre a hőtágulás miatt van szükség. A műanyagoknak nagy a hőtágulása, amit ha meggátolunk szivárgáshoz vezethet.

Ez után következik a napkollektor szerelése. A hátlapra erősített kollektorra helyezzük rá a keretet, és az egészet erősítsük egymáshoz. Figyeljünk rá, hogy oldható kötéseket használjunk, mert előfordulhat, hogy még szét kell szednünk a rendszert. Ezzel elkészült a házilag épített napkollektorunk, és kezdődhet az üzembe helyezés.

A panel feltöltése folyadékkal

A házi napkollektor panel buborékmentes feltöltése könnyebb dolognak tűnhet, mint amilyen valójában. A légkamrás lemez tökéletes feltöltése nem egyszerű feladat a keskeny légkamrák miatt, de ha alábbi lépéseket betartjuk, könnyen megoldható.

  1. A panel egyik oldalát emeljük fel, pl. helyezzük egy székre, vagy bakra.
  2. A későbbi meleg vizet tartalmazó tartályt tegyük magasabbra, mint a panel legmagasabb pontja van és vezessük bele a panel tetejéből kijövő csövet.
  3. A panel alján lévő csövet csatlakoztassuk egy csaphoz és szép lassan kezdjük el feltölteni a rendszert vízzel.
  4. Folyamatosan figyeljük, hogyan töltődik fel a panel. A panel feltöltése után a tartályt is töltsük meg vízzel.
  5. Miközben a tartályt töltjük, döntögessük meg a panelt oldalirányba úgy, hogy a felső vízkivezetés legyen a legmagasabb pont. Ezzel segíthetünk a maradék levegőnek is távozni.
  6. Amikor már nem jön levegő a panelből, visszahelyezhető az eredeti pozíciójába.
  7. Zárjuk el a csapot, majd az alsó csövet valamivel szorítsuk el, hogy ne tudjon belőle kifolyni a víz.
  8. Emeljük fel a az alsó cső végét a tartály vízszintje fölé és engedjük el a szorítást. Ebben a pillanatban a csőben a vízszint kicsit lejjebb fog menni és levegő kerül a csőbe. Ezután szép lassan engedjük a cső végét lefelé a tartály vízszintje alá. Amint elérjük a tartály vízszintjét a csőből ki fog szorulni a levegő. Ekkor az ujjunkkal légmentesen zárjuk le a cső végét ás helyezzük azt a tartályba, a tartályban lévő folyadék szintje alá, hogy levegő már ne kerülhessen a csőbe.
  9. A csöveket a tartályban úgy helyezzük el, hogy a panel aljába vezető cső a tartály aljáról szívja ki a vizet, míg a panel tétjéről érkező cső a tartály tetejére (a vízszint alá) táplálja be a meleg vizet. Fontos hogy a csövek a vízszint alatt legyenek, mert egyéb esetben levegő kerülhet a rendszerbe, ami megállítja a cirkulációt.

Hozzávalók, beszerzési útmutató

napkollektor-epities-alapanyagaiMegvásárolható lesz a kísérleti csomag a csimagról.

 

Ssz. Megnevezés Menny. Egység ra Pénznem Beszállító neve
1 560×2300 mm méretű, 8 mm vastag polikarbonát lemez 1 db
2 1/4" ABS cső legalább 1200mm 1 db
3 kupak az ABS cső végeire 4 db
4 1/2" csőcsatlakozó 2 db
5.1 sziloplaszt (esetleg hőálló) 1 tubus
5.2 szélvédő ragasztó 1 db
6 matt fekete festék 1 db
7 5/8" kerti locsolocső 5 m

 Fejlesztési terv

Hogyan készíthetnénk el esetleg úgy, hogy nyílt rendszerűen ugyan, de évekig használható legyen? <szerző>

Melléklet

egyenlőre nincs

Készítette

eco

 

Hasonló termékek

Ssz. Megnevezés ra Pénznem Beszállító neve
1 példa kütyü 243,2 EUR példa cég1 Kft; példa cég2 Kft
2 stb…

 

Kategória: Építészet, Gépészet, Zöld energia | A közvetlen link.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..