Palánta tortás dobozban

Nagyszerű ötletnek tartottam egy ismerősöm palánta nevelési formáját, mi szerint a tortás dobozban könnyen nevelhetünk palántákat. Igazság szerint nem vált be 100%-osan, de kis továbbfejlesztéssel mér tökéletesen alkalmazható desszert elfogyasztása után a doboza.

Doboz előkészítése

Miután kicsit kimostuk ketté kell vágni, hogy az alját a tetejétől külön lehessen választani. Érdemes két dobozt használni, mert ugyanakkora méretű tálcákkal könnyebb dolgozni. Vagyis két alját, és két tetejét fogunk majd egymásba rakni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA felső dobozt ki kell lugdalni, a szellőztetés biztosításához. (Erdetileg ez maradt ki a barátom által javasolt módszerből, ami miatt megrohadtak később a palánták.)

Az alsó dobozba pedig agyag golyócskákat tegyünk a hézag biztosításához és a víz megfogásához.

 

Vetés

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHáromnegyedig virágfölddel lazán hagyva megtöltjük a tálcát. Rászórjuk a magokat és a maradék földet egyenletesen rászórjuk.

A magokat és az elfogyasztott paprika csutkájának kiszárításából kaptam.

Öntözés

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMiután elkészült a vetés, tegyük napos és meleg helyre a tálcát. Locsoljuk be a földet. Látjuk majd, hogy a golyócskák között megáll a víz. Annak érdekében, hogy ne mossuk el a hajtásokat később az alsó tálcába önthetjük a vizet, úgyis felszívja a föld, amenyi kell neki. Tözeges föld esetén, ha kiszárad, jobban be kell áztatni, hogy újra képes legyen felvenni a vizet.

Kiültetés

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAmikor már kellőképpen megerősödött és készen áll a kert a befogadáshoz. Vagyis elég meleg van hozzá, felástuk, vagy fellazítottuk a talajt, stb. Akkor könnyedén ki lehet venni a tálcából földdel együtt. Nem kell a száránál fogva réngatni. Én a gyökereinél fogva szoktam széttépni a csomóban lévő hajtásokat.

Üvegházba

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAmennyiben van télikertünk, kiültethetjük egy hasonló elven épült, de nagyobb földlabdával rendelkező 5 literes vizes palackba. Ott is a lényeg a szellőzés és az alulról való öntözésben rejlik.

Kategória: Feljavítás, Kertészet, Műanyag | A közvetlen link.

1 Response to Palánta tortás dobozban

  1. Kertész Gáborné szerint:

    Nagyon praktikus! Neked már bevált ez a módszer, amikor februárban vetetted el a magot, ugye jól emlékszem? Kíváncsi vagyok, hogy a most elvetett magok “sorsa” hogy fog alakulni, várjuk a beszámolót és az új képeket.
    Jó munkát, üdv: anya

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..