PET palackos Napkollektor

Ismertető

7Zseniális! Hulladék PET palackból, tejes dobozból és PVC vagy KPE csőből épített napkollektor.

Ötlet forrása / Indíttatás

Egyfolytában azon gondolkodtam, hogyan lehetne alacsony költségen napenergiát hasznosítani. Az Interneten jobbnál jobb ötleteket láttam, amit addig-addig fejlesztgettem, míg megszületett a „pillepalackos hőerőmű”. Már az elején meg kell, hogy jegyezzem: Abban amit papírra vetettem és amit elkészítettem nincs semmi korszakalkotó. Meglévő anyagok szokatlan, de ésszerű kombinációja, ami azok számára is elérhetővé teszi a napenergia hasznosítását, akik képtelenek százezreket áldozni erre a célra.

Felhasználási lehetöségek

Medence vizének melegítésére.

Elkészítési utasítás

A PET palackok anyaga és minősége sokféle lehet. Itt alapvetően arra kell törekedni, hogy lehetőség szerint azonos méretű palackokat használjunk fel. Az is lényeges, hogy az összeillesztés után szorosan illeszkedjen az egyik palack teteje a másik aljához.

PET palackok előkészítése

3A műveletet PET palackok előkészítésével kell kezdeni. A palack száját recés késsel, vagy fűrészlappal le kell vágni. Az így kialakult lyuk átmérőjének a felhasznált cső külső átmérőjével kell, hogy megegyezzen. Természetesen abban az esetben, ha a cső külső átmérője a palack szájának belső átmérőjével megegyezik, akkor ez a művelet kihagyható. Az itt látható képsorok a 32 mm-es rendszert mutatják be, ami elsősorban a medencéknél használt csővezetékek egyszerű illesztése miatt került ebben a formában kialakításra. Miután a szájrész eltávolításra került a palack alját hasonlóképpen kell levágnunk.

4Az aljától és tetejétől megfosztott palackokat – szájrésszel lefele – egyesével felfűzzük a csőre, úgy hogy azok szorosan illeszkedjenek egymáshoz. Az első és az utolsó darab rögzítéséhez – a pontosabb illesztés érdekében – használhatunk szilikon tömítő ragasztót is.

Képkivágás9Az utolsó pillepalack alját nem kell levágni! Egy lyukfúró vagy felforrósítót kés segítségével a cső külső átmérőjével azonos méretű lyukat kell kiképezni és ezzel lezárni az általunk választott hosszúságú csövet.

Ezt a műveletet akár meg is úszhatjuk, ha egy pillepalack peremes végét levágjuk a száját 32 milliméteresre kivágjuk és ezt ellenkező irányba forgatva helyezzük bele az utolsó palackba. Tulajdonképpen így is lezárható egy sor. A lényeg, hogy ne szökjön el a meleg levegő.

Hőtükör beillesztése

Képkivágás 13Már nem emlékszem ki volt a szellemi atyja a pillepalackok tejes vagy üdítős dobozzal való kombinálásának, de kipróbáltam és bejött. A dobozokat kiegyengettem, kitisztítottam és kettévágtam. A képen látható módon behajtottam a széleit, elkeskenyítettem az elejét és az ezüst színű felével, kissé ívesre hajtva felfelé fordítva behelyeztem a pillepalackba.

Pille_hotukor1 Pille_hotukor2 Pille_hotukor3Vagy, ahogy a videón láttuk, sörös dobozból is készíthetünk hőtükröt. Ki kell vágnunk a megfelelő méretű palástot, melyet fel tudunk ragasztan kívülről a PET palackra.

 

Kollektor hosszának megválasztása, felfűzés

Képkivágás10A csövek átmérőjét szintén megváltoztathatjuk. A legpraktikusabb a 20 milliméteres KPE cső, hiszen a legtöbb pillepalack szájának a belső átmérője is pont ekkora. Ez a rendszer  használati melegvíz előállítására is alkalmas néhány kiegészítő eszköz alkalmazásával (1, csőtermoszát, keringetőszivattyú, buffer, vagy 2,  csőtermoszát, keringetőszivattyú, szigetelt tároló, hőcserélő spirál).

A 32mm-es PVC csövek hosszúsága 2m-es. Erre átlagosan 9db pillepalack fűzhető fel. A gazdaságos helykihasználás és a mozgathatósága érdekében ezeket a 2m-es darabokat egymásmellé helyezve (esetleg raklapon) célszerű elhelyezni.

Egy háromméteres átmérőjű 80 cm magas medence vízmennyiségét optimális esetben 16 oC –ról 29 oC –ra 2 nap alatt felfűti a rendszer. Ehhez 10-15 db PVC csőre van szükség, ami összességében 14-21 liter vizet tartalmaz.

 Időkapcsoló használata

6A gazdaságosság fokozása érdekében célszerű egy időkapcsolót is beiktatni a keringető elé. 15 perces használat után 15 perces pihenő megkíméli a technikai eszközeinket és időt hagy arra, hogy a nap érezhető hatást fejtsen ki a rendszerben lévő vízre.

 

 Hozzávalók, beszerzési útmutató

1A legfontosabb hozzávalók természetesen a KPE vagy PVC csövek, szükség esetén 90 fokos idomok és a pillepalackok.

2A KPE csöveknek számtalan előnye van a PVC csövekkel szemben. Egyfelől a fekete színéből kifolyólag jobb hatásfokon melegíti a benne lévő vizet, mint a szürke PVC cső, tartósabb, hiszen alapvetően öntözőrendszerek kiépítésére tervezték. Az anyaga polietilén, alkalmazási hőtartománya -40 és +70 oC között van. Ahogy a mellékelt ábra mutatja az ára is jóval kedvezőbb, mint a PVC csöveknek. A másik nagy előnye, hogy a kívánt hosszúságban megvásárolható, ezért – ahol a helyszűke nem okoz problémát – nem kell az elemek összeillesztésével bajlódni. A szereléshez használatos nagynyomású idomok sajnos elég drágák, de a rendszerek – a méretükből adódóan – kompatibilisek egymással, vagyis a PVC idom minden további nélkül illeszkedik a KPE csőhöz.
A PVC cső anyaga poli-vinil-klorid. Az alacsony hőmérsékletet, a napfény káros hatását igen nehezen viseli. Elsősorban beltérben, lefolyócső rendszerekhez, vagy a föld alatti vízelvezetésre, kutak kiépítésére alkalmas. A 60 oC körüli hőmérsékletet még elviseli ezért ez az anyag is alkalmas a rendszernek a kiépítésére. Rendkívül könnyen szerelhető, a felhasznált idomok ára alacsonynak mondható.

Megvásárolható lesz a csimagról is egy készlet.

Ssz. Megnevezés Menny. Egység Teljes ár Pénznem Beszállító neve
1.1 KPE cső átm. 20mm 1 m 119,38- HUF www.ontozorendszerbolt.hu
1.2 KPE vízcső 20×2 10 bar 1 m 100,- HUF hajduker.unas.hu
2.1 KPE CSŐ 25/10 BAR 1 m 191,77- HUF www.ontozorendszerbolt.hu
2.2 KPE vízcső 25×2 10 bar 1 m 140,- HUF hajduker.unas.hu
3.1 GYK KÖNYÖK 20X20 1 db 407,67- HUF www.ontozorendszerbolt.hu
3.2 KPE könyök 20×20 1 db 240,- HUF hajduker.unas.hu
3.3 KPE könyök 25×25 1 db 360,- HUF hajduker.unas.hu
4.1 GYK T-IDOM SZÜKITŐ 20X25X20 1 db 580,39- HUF www.ontozorendszerbolt.hu
4.2 KPE T idom 20x20x20 1 db 395,- HUF hajduker.unas.hu
4.3 KPE T idom 25x25x25 1 db 520,- HUF hajduker.unas.hu

 Fejlesztési terv

Ahhoz, hogy a HMV-hez használhassuk, meg kell oldani a túlmelegedés okozta problémákat. Jelen esetben, ha túlmelegedik a víz, 70°C főlé, akkor a KPE cső károsodhat. Amennyiben 70°C fölött leengednénk a vizet a napkollektorból valószínű elolvadna a sok műanyag a nagy melegben, mivel pl. csak a kemény-polietilén olvadáspontja 135°C.

Esetleg a gyári könyök és T idomok helyett valami mást lehetne használni, sokkal olcsóbb lenne!

Ez is érdekes.

 

Melléklet

Egyenlőre nincs.

Készítette

(Grün Power a videón)

Devecseri Gábor

 

Hasonló termékek

Ssz. Megnevezés ra Pénznem Beszállító neve
1 példa kütyü 243,2 EUR példa cég1 Kft; példa cég2 Kft
2 stb…

 

Kategória: Építészet, Feljavítás, Zöld energia | A közvetlen link.

3 Responses to PET palackos Napkollektor

  1. Hegedűsné Homonnai Éva szerint:

    Kedves Gábor!
    Nagyon tetszik az ötlet. Szeretném megkérdezni, hogy ha a tetőre szerelnék ilyet fel, mennyi 20 mm átmérőjű KPE csővet kellene vennem, ha a házunk (kb. 70 nm) padlófűtését szeretném megoldani vele? Van szilárd tüzelésű kazánunk radiátorral, de nagyon szeretnék padlófűtést is, mert eddig bármit próbáltam, nagyon hideg maradt a padló.
    Válaszát előre is hálásan köszönöm.

    Üdvözlettel: Hegedűsné Homonnai Éva

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..