Plexi ragasztása oldattal

Gyors és egyszerű művelettel ragaszthatunk össze két plexit.

Nitro hígítóval fel kell oldani plexi darabokat, majd mikor már mézes állagú, kész a lötty. Technokolra emlékeztető szaga van. Száradásra történik meg a ragasztás. Tulajdonképpen feloldódik a felület is, összekeverednek és elpárolgás után már stabil a kötés.

  1. Fecskendő dugóját kivettem, így tömtem meg hátulról a fúrószárral készített forgácsdarabokkal.

    Lépés darabkák készítése, fecskendőbe tömés
  2. Miután a dugattyúval jól összenyomtam a forgácsot, annyi hígítót szívtam rá, ami épp ellepte azt.

    Nitro hígító felszívása, levegő kinyomása
  3. A levegőt kinyomtam. Kis buborék úgyis marad benne, de az nem árt neki. Sőt jól tesztelhető az oldat állaga.

    Egy gyufaszállal be kell dugni az orrát tövig és hagyni oldódni. Mézes állagúnak kell lennie a ragasztáshoz.

A kész lötty pár óra múlva használható. A száradás is csak pár óra.

 

Akinek kell, szívesen csinálok neki, csak a szállítással lesznek gondok, de vmi üres flakonban dupla csomagolásban biztonságos lehet a dolog.

Nekem lézervágott lemezeim vannak, amiket ragasztottam és még fogok is. Ezeknél nagyon sima a felület, így minimális mennyiség kell rá. Vastagabb réteg esetén, egyenetlen vágás mentén, beszívódások keletkezhetnek, ott biztos kell egy pótréteg még rá.

Nagy terhelésnél gondoljuk kicsit át, mit merre cibálnak az erők. Esetleg törjünk el egy próbadarabot. Szükség esetén megtoldhatjuk csavarkötéssel. Képforrás

Érdemes utána nézni a ragasztási módszereknek, mit hogyan szoktak. Pl. egy gépészeti tankönyvben.

Készítette: Kertész Péter

Kategória: Feljavítás, Gépészet, Vegyészkedés | A közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Plexi ragasztása oldattal bejegyzéshez

  1. Szabó István szerint:

    Van egy rádióskála ami sérült felületü, kis bemélyedés. Vajon feltölthető az oldattal? Polírozható lesz?

    Üdv,

    • kppeter szerint:

      Eddig az én ragasztásaimban mindig voltak repedésnek tűnő bemarások, buborékok. Nem lesz átlátszó sajnos.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*