Áramkör készítése lézer technikával

Ismertető

Van úgy, hogy olyan készülékre van szükségünk, amit nem lehet kapni, vagy nem tudjuk megfizetni. Elektronikához értő, műszaki emberek nyugodtan vegyék csak elő régi ismeretüket és tervezzék meg, majd építsék meg saját eszközeiket! Alábbiakban bemutatom, miként készíthető nyomtatott áramkör lézernyomtatóval.

Indíttatás

Konkrétan nekiláttam Arduino mikrovezérlésű berendezések készítésének. Kezdetben nem kellett áramkört készítenem, mert oly sokféle áramkör kapható Kínából olcsóbban, mint a rajta lévő IC hazai ára. Később aztán eljutottam arra a pontra, hogy olyan eszköz kellett, ami nem beszerezhető olcsóbban, max. valamilyen drágább kivitelű egy másik beszállítótól. Egyébként is, ha valahol sok mindent megtalálok, nehezen váltok át másik cégre.

Elkészítés

Áramkör tervezése

Tervezés ExpressPCB-vel.

Jó pár ingyenes áramkör tervező program érhető el az interneten. Én az ExpressPCB és ExpressSCH tervező programokat használtam most. Nagyon egyszerű és gyors. Főleg akkor, ha nem tököl vele az ember, hanem megrajzolja magának a szükséges alkatrészeket. Bár nekem pont a TDA7265-ös erősítő IC-vel meggyűlt a bajom, mert a lábkiosztása olyan semmilyen szabványt nem követő. Párszor kinyomtattam, rápróbáltam és kész.

Tanácsok:

  • Minél szélesebb vonalakat húzzunk.
  • Egyszerű legyen inkább pár átkötéssel.
  • Feliratot tegyünk a rézre és a fedő fóliára is.
  • Pontosan adjuk meg az alkatrész formáját, hűtőborda méretét, rögzítését.
  • Tegyünk rögzítő csavar helyeket a NYÁK-ra a csatlakozókhoz közel.

Még több NYÁK tervező program

Nyomtatás

Köszönet egy lelkes blogolónak (már nem találom, ki volt, annyi van), rátaláltam egy ügyes kis leírásra, mi szerint minél vékonyabb fotópapírra nyomtassunk, amit aztán le lehet áztatni és dörzsölni.

A lézerálló vetítő fólia nem vált be.

Korábban ugyanis vmilyen vetítő fóliás tanács után azzal próbálkoztam, de az leszedte a festéket.

Tehát, a fotópapír fényes oldalára nyomtassuk ki a rajzot, vágjuk méretre a nyers NYÁK lapot (vas fűrésszel). Érdemes a tiszta lemezt is megdörzsölni víz alatt, hogy érdesebb legyen a felülete. Mivel nekem egy kis méretű fotópapírt sikerült beszereznem, mert ez volt a legvékonyabb, a NYÁK-ot ragasztottam a papírra.

Vasalás

Még egy normál nyomtató papírt rátettem a vasaláskor, hogy ne égessem el a vasaló deszkán lévő huzatot.

Vasalás.

A vasalót nyugodtan állítsuk maxra (mások azt írják 200°C-on 15-30s-ig) és körkörösen közepesen rányomva vasalgassuk. Amikor átbarnul a papír, akkor már jó lesz. Ha már megég, akkor pláne, de a vasalóról szappanos szivaccsal mossuk le a kormot még langyos állapotban.

Mosás

Mosás, majd fúrás és javítás.

Ezután jön a pancsolós rész, amikor víz alá dugjuk a lemezt, megvárjuk, míg átázik a papír és ledörzsöljük egy kefével. Utána tovább dörzsöljük egy tiszta mosogató szivaccsal, amíg le nem jön a rézről az összes fehér papír foszlány. Előfordulhat, hogy amikor megszárad a lemez, csak akkor fehéredik ki, így dughatjuk vissza a vízbe. Persze a fekete rész maradhat fehéres, annál tartósabb, de ahol marni kell, ott ne legyen semmi. Állítólag a festék annyira rá van sülve a lemezre, hogy nem tudjuk ledörzsölni, de azért óvatosan csináljuk, ne izomból.

Fúrás, javítás

Mivel nekem van átlátszó fóliám, amit lehet lézer nyomtatóban használni, a feliratokat arra nyomtattam és a fúrásnál már rá is ragasztottam a lemezre. Fúrás után nézzük át a lapot, hogy minden rendben van e. S-es alkoholos filccel le lehet javítani mindent. Például én lehagytam egy kötést, konkrétan. Fejből javítottam is egy vonással.

Fúrni sokkal jobb marás előtt, mivel a kisebb korongokat lekaphatja a fúrószár. A sorjával nem kell foglalkozni, mert a vas-klorid majd lemarja szépen.

Marás

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaráskor én két saslik pálcával mozgattam a lemezt és időnként egy vizes tálcába kitettem lemosni, hogy lássam, mennyi jött le és egyenletesebben marja az oldat a lemezt.

Forrasztás

Forrasztás

Most már csak bele kell erőltetni az alkatrészeket, kicsit elhajlítgatni a lábakat, hogy ne mozduljanak el a forrasztás alatt. Amennyiben van felületi fóliánk, azt tegyük az alkatrészek alá. Mehet a forrasztás, lábvágás, szerelés és tesztelés. Esetleg szükség lehet szerelés előtti tesztelésre, ha túl kusza a NYÁK és nem látszik szemre jónak. Kicsengetjük, megkaparjuk vagy megfolyatjuk ha kell és kész.

DCF 1.0Forrasztásnál folyasszunk, tehát a páka hegyét a láb és a lemezhez nyomjuk, majd a folyasztóval töltött ónt toljuk a pákának. Amikor az ón szétfolyik a lemezen is és a lábon is, akkor jó a forrasztás. Nem csak azért kell esztétikusnak lennie a forrasztásnak, hogy jól nézzen ki, de akkor biztos lesz a kötés is. Nekem pl. az egyik ellenállás láb hanyagul hagyva nem érintkezett és bizony ráment egy kis idő, hogy miért is nem kapok stabil egyet az optoleválasztó egyik bemenetén. Ez mondjuk egy másik kártya volt, nem az alanyunk. Itt az alany egy arduino PWM  kimenetből csinál valós analóg jelet, tehát nem tüskékkel vagyis impulzus szélességgel. A kimenet fel van erősítve a beköthető 5V-tól 25V-ig választható tetszőleges tápnak megfelelően. Hamarosan írok a tesztelt NYÁK működéséről is.

Hozzávalók

Sorsz. Megnvezés Bolt
1 NYÁK lemez 1,5mm-es www.conrad.hu
2 Vas III klorid www.conrad.hu
3 Magfúró készlet www.conrad.hu
4 Fotópapír papírbolt
5 Átlátszó fólia lézer nyomtatóhoz papírbolt
6 Lézer nyomtató számítástechnikai bolt

Készítette: Kertész Péter

 

Kategória: Elektronika, Eszköz, Műanyag | A közvetlen link.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .