Arduino vezérlés

Arról írok egy kezdő szintű összefoglalást, miként lehet házilag piti pénzeken vezérléseket építeni. Miként működnek ezek a vezérlők, melyek nagyon olcsón hozzáférhetőek, de a hozzá tartozó ki- és bemeneti egységek megfelelő kiválasztásával egészen a csúcskategóriáig fejleszthetőek. Tehát, ez azt jelenti, hogy professzionális gépek vezérlését is megoldhatjuk ezekkel.

Működés

Alap áramkörök, az agy

Android-brain-pcbNyílt forrású programcsomaggal rendelkező mikrovezérlő csomagokat talált ki anno decimále, 2005 körül két diák. Ezek elérhetővé tették a hobbistáknak, hogy építhessenek ilyen-olyan vezérlést anélkül, hogy saját programozó egységeket kellene venniük drága pénzekért. Vagyis a készletek önmagukban képesek arra, hogy a programot feltöltsük rá, és akár kiegészítők nélkül is köthetünk rá különféle eszközöket, amiket vezérel, szabályoz.
A mikrovezérlő köré van illesztve egy program feltöltő áramkör, IO egységek, kivezetések, feszültségstabilizátor. Ezek biztosítják az 5 vagy 3,3V-os vezérlőjeleket. Van amelyiknek saját EEPROM-ja is van, ami biztosítja számunkra a beállítások menthetőségét, aktuális állapot tárolását, hogy kikapcsolás után a következő bekapcsolás és használat során zökkenőmentesen folytathassuk a műveletet a gépünkkel. Továbbá lehetőségünk van SD/TF memóriakártyák használatára is.
Órajel szintjén nem kell sokat várni ezektől az áramköröktől, hisz az alacsony szintű logika nem igényel nagy órajelet, vagyis több GHz-es processzorokat, mint azt megszoktuk a telefonoknál, számítógépeknél. Ahhoz, hogy motorokat, reléket vezérejünk, vagy szabályzási köröket valósítsunk meg, elegendő 10-20-70MHz-es processzorokat alkalmaznunk, hisz az egységek reakcióideje, frissítési ciklusa max. 10-20ms.

Kimenetek és bemenetek

Imagen_4Ezeket egyszerűen IO-nak vagy IO jeleknek szoktuk hívni. Vannak digitális IO-k és analóg IO-k. A digitális IO annyit tesz, hogy HIGH szint esetén egy dróton (a nullához képest) kiadja a vezérlő feszültseget (5VDC), vagy LOW szint esetén nullára húzza a kimenetet. Mindig van egy áramkorlát is, amit fontos figyelembe vennünk! Max. 40mA. Bemenet esetén ugyanez fordítva történik, vagyis 0VDC körüli értéknél LOW szintet olvas a vezérlő, 5VDC körüli értéknél HIGH szintet. Analóg jeleknél már nem csak egy bit társul egy jelhez, mint a digitálisnál, hanem pl. az ArduinoMega256-nál 10 bit. Vagyis a bemenetet 0 és 5VDC között skálázza és a feszültségszintnek megfelelően 0-1024 közötti értéket ad. Kimenet esetén egy úgynevezett PWM jelet generál, ami annyit tesz, hogy impulzus szélesség modulálással 0 és 255 közötti értéknek megfelelően kiad egy 0-5VDC effektív feszültségszintet. Tehát, 5V-os tüskéket ad ki, amelyek effektív egyenfeszültségértéke adja az analóg kimenetet. Minél sűrűbben adja ki a tüskéket, annál közelebb lesz az 5V-hoz az effektív érték. 255 esetén 5VDC egyenfeszültséget ad ki. Szóval, az ArduinoMega esetében a PWM jelek 8 bitesek.

Reakcióidők, megszakítások

La Linea InterruptAmikor kiad egy jelet a vezérlő, nem árt tudnunk, milyen sebességre képes a rendszerünk. Legtöbbször bőven ráér a bemenet beolvasására, a kimenet gyorsaságát pedig inkább a végrehajtóegységek képessége szabja meg, hisz sokkal lassabbak, mint a mikrovezérlő. Vagyis egy mágneskapcsoló mire meghúz, több száz ciklus lefut, arról nem is beszélve, hogy amit vezérel szintén lassabb szokott lenni, mint pl. a levegő nyomás kialakulása egy pneumatika tömlőben. Vannak viszont olyan esetek, amikor szükség van a gyors reakcióidőre és jelfeldolgozásra. Ilyen esetekben használhatjuk a gyors PWM kimeneteket és az úgynevezett megszakításjeleket. Mit is jelent ez? A megszakításjel egy olyan speciális bemenet, amit a programban úgy állíthatunk be, hogy bármikor (egy bizonyos ciklusidőnek megfelelően) beérkezik a jel, a vezérlő félbeszakítja a programot és az ahhoz társított programlészletet futtatja le. Azután persze ismét folytatja a programot onnan, ahol azt félbehagyta. Ezzel a funkcióval enkóder jelek számolását oldhatjuk meg. Kimenet esetében pedig pl. léptetőmotorok vezérlését.

Kommunikáció, buszok

i2c_normal_operation1A gyors jelek alkalmasak továbbá különféle kommunikációs protokollok megvalósítására is. Amikor egy IO egység nem közvetlenül az IO-ra csatlakoztatható, mint egy kimenet erősítő vagy bemenet leválasztó, hanem valamilyen soros kommunikációs protokollal vezérelhető, használjuk a soros Rx/Tx jeleket vagy I2C vagy ISP buszokat. Ezek a jelek egy vagy két vezetéken történő adatátvitelt biztosítanak, illetve ISP-nél külön órajel biztosítja az egységek szinkronizálását. Mindegyiknek megvan a maga szabványa, vagyis előre deifinált működési folyamatot, protokollt adunk meg mind a főegységnek, mind az alegységeknek. Főegység a master, jelen esetben az Arduino mikrovezérlőnk, alegységek a slave végrehajtó vagy bemeneti egységek. Amikor buszról van szó, akkor több egység fűzhető fel ugyanarra a vezetékre, és cím vagy csip kiválasztó jel segítségével adjuk meg, melyik egység vegye figyelembe éppen a vezetékeken lévő soros kommunikációs jeleket. I2C busz esetében a címet a slave-en állítjuk be, tehát a soros porton megy a cím is. ISP esetében egy külön vezetéken kell kiválasztani a slave-et. Léteznek lassabb működést biztosító áramkörök is, ahol pufferbe kerül a gombnyomás vagy kijelzés, megengedett bármilyen tetszőleges jel felhasználása órajelként, adatjelként és úgynevezett strobe jelként, ami kiválassza az egységet. TM1638 / TM1640 áramkörök ilyenek, amiket HMI egységként használhatunk, vagyis (Human-Mashine Interface) ember-gép kapcsolatnak.

Építés

Kezdjük el!

alkatreszek_0Miután sikerült kiválasztanunk a megfelelő áramkört, vettünk pár tüskét, LED-et, ellenállásokat, motor hajtás vezérlőt, motort, stb. a hobbi elektronikai üzletből, mindjárt dobálhatjuk össze az áramkörünket. Persze az első tesztelésekhez elegendő maga az Arduino kártya is. Adnak hozzá USB kábelt is, amit a számítógépbe kötve programozhatjuk a kütyünket. Mivel beviteli eszköz mindig kell, érdemes venni például egy TM1638-as 8×7 szegmenses, 8 gombos, 8 LED-es HMI panelt. Egy ilyen panel programozása nagy örömet jelent, mert láthatjuk, nyomkodhatjuk.

Trening01

Miután összeraktuk az áramkört, kb. így fog kinézni a dolog.

Trening01_rajz

Ezt kéne összedrótozni a mintaprogramhoz.

 

Program feltöltés

Kell hozzá az Arduino 1.0.5 r2 és a HMI Library. Ezeket töltsd le. Telepítés után másold be a Library-t a “libraries” könyvtárba. Indítás után ki kell választanod az “Eszközök-Programozó-AVRISK mkII”, “Eszközök-Alappanel-Arduino Mega 2560 or Mega ADK” és “Eszközök-Soros port-.. com”.

Itt egy mintaprogram a fent említett HMI-re és egy motor vezérléshez:

#include <TM1638.h>
#include <TM16XXFonts.h>
//HMI jel deklarálás
int mapClk=A4;
int mapData=A5;
int mapStrobe[2]={A6,A7};
//HMI modul társítás
TM1638 module0(mapData,mapClk,mapStrobe[0],1,3);
TM1638 module1(mapData,mapClk,mapStrobe[1],1,3);
//HMI deklarálások
byte getButtons();
void setLED(byte color, byte pos);
void setDisplayToString(const char* string, const word dots, const byte pos, const byte font[]);
//Tengelyek: 1 2
int mapDCFwdAx[3] = {0, 11, 13};
int mapDCBwdAx[3] = {0, 10, 12};
//Motor engedélyező jelek
int mapMotorEnAx[3]={0,A0,A1};

void setup()
{
//Kijelzők
module0.setDisplayToString(“Body”,0,0,FONT_DEFAULT);
module1.setDisplayToString(“HELLO”,0,0,FONT_DEFAULT);
//Motorok
for (int i=1; i<=2; i++)
{
pinMode(mapDCFwdAx[i], OUTPUT);
pinMode(mapDCBwdAx[i], OUTPUT);
pinMode(mapMotorEnAx[i], OUTPUT);
}
}

void loop()
{
digitalWrite(mapMotorEnAx[1],HIGH);
digitalWrite(mapDCBwdAx[1],LOW);
analogWrite(mapDCFwdAx[1],100);
delay(2000);
digitalWrite(mapDCFwdAx[1],LOW);
analogWrite(mapDCBwdAx[1],100);
delay(2000);
digitalWrite(mapDCBwdAx[1],LOW);
delay(2000);
digitalWrite(mapDCFwdAx[1],HIGH);
delay(2000);
digitalWrite(mapDCFwdAx[1],LOW);
digitalWrite(mapDCBwdAx[1],HIGH);
delay(2000);
digitalWrite(mapDCBwdAx[1],LOW);
delay(2000);
}

 

Program futtatás

Reset gomb megnyomására az alábbiaknak kéne történnie.

Kiírja a “Body”-t a kijelzőre és pörgeti a motort jobbra-balra 2s-es időközönként 2s-ig, közepes sebességgel. Majd teljes sebességgel jobbra-balra ismét. Aztán elölről…

A motor az akkumulátorról vagy elemről működik, nem az USB portról. Tehát, addig amíg nincs rákötve az akku, nem fog pörögni, csak a kijelző működik, de az viszont már az USB portról. Amikor kihúzzuk az USB-t és rákötjük az akkut, a DC-motor hajtó áramkörön lévő kapcsolóval bekapcsolhatjuk a működést PC nélkül is, mivel a DC-motor vezérlőhöz generált 5V-ot kötöttük rá az Arduino 5V bemenetére (Vin).

Beavatkozás soros portról

A <CTRL>+<SHIFT>+M lenyomásával bejön a soros port ablak a gépeden és egy beírt szöveget enterrel küldhetsz is a vezérlődnek.

Az alábbi bővítést írd be a programba:

void setup-ba:

//Soros kommunikáció megnyitása
Serial.begin(9600);

void loop elejére:

int nSpeed=100;
String strAgyIntf1In=Serial.readStringUntil(‘\n’);
if (strAgyIntf1In.toInt()>0 && strAgyIntf1In.toInt()<256)
{
nSpeed=strAgyIntf1In.toInt();
Serial.println(strAgyIntf1In+” OK”);
}
else
{
Serial.println(strAgyIntf1In+” NOK”);
}
Serial.println(“Speed: “+String(nSpeed));
digitalWrite(mapMotorEnAx[1],HIGH);
digitalWrite(mapDCBwdAx[1],LOW);
analogWrite(mapDCFwdAx[1],nSpeed);
delay(2000);
digitalWrite(mapDCFwdAx[1],LOW);
analogWrite(mapDCBwdAx[1],nSpeed);
delay(2000);
digitalWrite(mapDCBwdAx[1],LOW);
return;

Próbáld ki, hogyan tudod így befolyásolni a működést.

 

Írd át magadtól

Azt a részt, ahol a soros porton kapott adatokat használva módosítja a program a paramétereket, írd át valamelyik nyomógombra a HMI-n. Itt egy doksi hozzá. Saját kútfőből oldd meg!

További jó szórakozást!

Következő cikkben már visszacsatolás is lesz a motortól.

 

Készítette: Kertész Péter

Mintaprogramhoz az alkatrészek

1 csomagban tőlem is megvásárolható egy 6 (max. 14) motorhajtásra épített “Shield”-el, illetve kompletten a mikrovezérlővel együtt is. Keress emailben.

Ssz. Megnevezés db Ár Link
1 ArduinoMega 1 14,17-EUR eud.dx
2 DC motor erősítő 1 5,22-EUR eud.dx
3 DC motor hajtóművel 1 3,31-EUR eud.dx
4 TM1638 HMI 1 4,82-EUR eud.dx
5 12V akku tartó 1 3,83-EUR eud.dx
6 Szalagkábel, raszter tüskék, 0,5-ös kábel, csúszósaru

Videó

Kategória: Automata, Elektronika, Programozás | A közvetlen link.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .