Kertészkedjünk okosan!

Képgaléria

Ismertető

Ez a cikk a kertépítés hatékonyságát hivatott elősegíteni.

Célszerű előre kigondolt elrendezésű kertet művelni, hogy a növények egymást serkentsék és ne nyomják el a másikat. Megfelelő párosításokkal még a kártevő rovarok ellen is odacsalogathatjuk a hasznos bogarakat, melyek megeszik a kártevőket. Híven a csimag témákhoz, építhetünk ládát vagy gumi kerekből tornyot burgonyának, stb…

suni-260-puzzle

Ötlet forrása / Indíttatás

Barátom hívta fel a figyelmemet, milyen hasznos dolgokról olvasott a neten. Valamint egy ismerősömnek bevált tortás dobozban nevelt palánták kapcsán indultam én is el azon az úton, hogy jobban előkészülve vessem be a kertet a kis feleségemmel.

Felhasználási lehetőségek

Egészséges étrendhez szükséges zöldségek előállítását kisebb területen megoldhatjuk, mint eddig és kevesebb kártevővel kell küzdenünk, ha betartjuk a jó szomszéd-rossz szomszéd szabályokat, amit az én jó szomszédomtól kaptam. A hasznos bogarak odacsalogatásával pedig teljesen vegyszermentesen gazdálkodhatunk, mivel ők megeszik a kártevőket.

Praktikák és hasznos szabályok

Annak érdekében, hogy ne saját kárunkon tanuljunk, be kell tartanunk bizonyos szabályokat, melyeket tapasztalt barátaink osztottak meg velünk.

Jó szomszéd – Rossz szomszéd

Az alábbi táblázatban egy összeállítást láthatunk, milyen növényeket tegyünk egymáshoz és miket tegyünk távol tőlük.

Ültetvény Jó szomszéd Rossz szomszéd
bokorbab csombor,szamóca, uborka, burgonya, káposztafélék, karalábé, saláták, cékla, zeller, paradicsom borsó, fokhagyma, hagyma, póréhagyma
borsó kapor, ubork, káposztafélék, karalábé, fejes saláta, kukorica, répa, hónapos retek, cukkíni bab burgonya, fokhagyma, póré, paradicsom, hagyma
burgonya lóbab, kamilla, sarkantyúka, káposztafélék, karalábé, kukorica, torma, borsmenta, spenót, bársonyvirág borsó, tök, cékla, zeller, napraforgó, paradicsom
cékla bokorbab, kapor, uborka, fokhagyma, káposztafélék, karalábé, koriander, kömény, tépősaláta, cukkíni, hagyma burgonya, póré, kukorica, spenót
cukkini sarkantyúka, kukorica, cékla, karósbab, hagyma
endívia káposztafélék, póré, karósbab
fejes saláta bab, kapor, szamóca, uborka, turbolya, káposztafélék, karalábé, zsázsa, póré, kukorica, sárgarépa, borsmenta, retek, cékla, paradicsom, hagyma petrezselyem, zeller

 Miért jó az, ha odafigyelünk a megfelelő párosításokra?

A vegyes kultúrák egyes növényei eltérő tápanyagokat igényelnek a talajból. Ugyanakkor eltérő anyagokat is juttatnak vissza a talajba az anyagcseréjük során. Bizonyos növények nem viselik egymás közelségét, más növények kölcsönösen segítik egymást. Egymást befolyásolva dúsabban és egészségesebben fejlődnek. Bizonyos növényszomszédok betegségek, kártevők elűzésére is képesek. A bokros növekedésű és széles levelű egyedek fejlődnek a keskeny, felfelé törő mellett, a sekély gyökérzettel rendelkező növények váltakoznak a mélyen gyökerező fajokkal.

Gyógynövények párosítása

Gyógynövény Jó szomszéd Rossz szomszéd
Bazsalikom uborka, cukkini, paradicsom, vöröshagyma
Borágó cukkini, karalábé, káposzta
Borsikafű bokorbab, fejes saláta, vöröshagyma
Borsmenta káposzta, paradicsom (a borsmenta erős burjánzása gondot jelenthet)
Édeskömény uborka
Fehér Mustár szamóca
Fokhagyma uborka, sárgarépa, spenót, paradicsom bab, borsó, káposzta
Gilisztaűző varádics a zöldségeskert köré telepített kis sövény távol tartja a kártevőket
Kakukkfű káposzta
Kamilla káposzta, hónapos retek, zeller, vöröshagyma
Kapor uborka, káposzta, sárgarépa, zeller, paradicsom, vöröshagyma édeskömény
Kerti zsázsa gyümölcsfa alá
Kömény hónapos retek, spenót, karalábé kapor
Körömvirág szamóca (vágjuk zsázsa magasságra), paradicsom
Levendula rózsa
Majoránna sárgarépa, vöröshagyma, póréhagyma
Metélőhagyma paradicsom, sárgarépa bab, borsó, káposzta
Petrezselyem paradicsom, hónapos retek, vöröshagyma (legjobb szegéjvédőként használni, mert betegségekre fogékony) fejes saláta
Rozmaring uborka
Sarkantyúka gyümölcsfák (a törzs köré kell ültetni), burgonya, karósbab paradicsom
Tárkony uborka, lestyán petrezselyem
Turbolya saláta
Vöröshagyma sárgarépa, szamóca köré
Zeller káposzta burgonya, fejes saláta
Zsálya káposzta, bab, sárgarépa uborka
Zsázsa hónapos retek, fejes saláta

Az apró kertekben bevált módszer szerint elszórva telepítenek az ágyások közé egy-egy fűszernövényt. Ez nemcsak az öngyógyító kert szempontjából előnyös, de így sokkal jobban érvényesül az egyes növények díszértéke is.

Hogyan csalogassuk a kertbe a hasznos rovarokat

hasznos_rovarok_becsalogatasa

aranyszemu_kicsiEgy kertész számára nincs is idegesítőbb és bosszantóbb, ha azt látja, hogy a díjnyertes növényét ellepték és felfalták a rovari kártevők. Pedig ők csak élni, enni, szaporodni szeretnének. Ha a kártevők elszaporodtak, a természetes egyensúly felborult. Mivel a természetben a legtöbb rovarnak van ellensége, rajtunk múlik, hogy az egyensúlyt helyreállítsuk, vagyis a számunkra hasznos rovarokat be kell csalogatnunk a kertünkbe.

Mitől hasznos?

katica_larva

Katica lárva, mely tetveket eszik

Egyszerűen fogalmazva, hasznos egy rovar, vagy más ízeltlábú, ha segít a növényeink egészséges fejlődésében. Mindegy, hogy pöttyös, lebegő vagy imádkozó, enni élni és szaporodni akar ő is, vagyis elpusztítja a kártevőket mint például a levéltetveket. Más csoportjuk kártevő rovarokon élősködik, és végül elpusztítja őket. Megint más csoportjuk az élelemszerzés közben elvégzi a növények beporzását, ezáltal biztosítja, hogy a virágokból gyümölcsök legyenek. Ideális esetben a hasznos és káros rovarok aránya egyensúlyban van, és nincs jelentős kártétel, néha azonban ez az arány felborul a káros rovarok javára. Ilyenkor szinte egyik napról a másikra elszaporodnak, és hemzsegnek a növényeinken.

Ne használjunk peszticidet a kertben!

(A peszticidek körébe tartoznak azok a kémiai anyagok, melyeket a növények védelme érdekében alkalmazunk: rovarölőszerek, és gyomírtószerek. Mivel több száz vegyületről van szó, hatásuk rendkívül különböző. A földön élő valamennyi élőlényre hatnak, ha kapcsolatba kerülnek azokkal. Elsősorban az élelmi láncon keresztül. Különösen veszélyesek a lassan vagy alig bomló vegyületek, ezek felhalmozódnak, és hosszan tartóan tudják hatásukat kifejteni.)

A rovarölő mérgek nem tesznek különbséget a jó fiúk/rossz fiúk között. Ha meglátjuk, hogy a brokkolikon fürtökben lógnak a levéltetvek, nagy a kísértés, hogy a permetezőszerekhez nyúlunk. Ne tegyük!

Amikor először próbáljuk kertünkbe vonzani a hasznos rovarokat, legyünk türelmesek. Meg kell találniuk a svédasztalt. És meg fogják találni. A katica megtalálja a levéltetveket, és mivel az utódok táplálékát biztosítva látja, le is teszi a petéket valamelyik levél hátoldalára. A kikelő lárvák farkaséhesek, és pár nap múlva a brokkolink tiszta lesz. Mindaddig, amíg a hasznos rovaroknak van mit enniük, maradni fognak a kertben.

Meghívó a kertünkbe

Használjuk ki az ismereteinket, tudatosan kertészkedve, gondolkodva, telepítsünk olyan növényeket is melyek vonzzák a hasznos rovarokat. A kifejlett rovaroknak táplálék kell, virágpor, nektár – biztosítsuk nekik. Az utódok (a ragadozók) kikelésük után elpusztítják a tetveket, atkákat. A kakukkfű, oregánó, margaréták, pillangóvirág, cickafark, kapor, rézvirág, napraforgó stb. mind – mind vonzza a lebegőlegyeket, fürkészeket, katicákat, fátyolkákat.

Talajlakó kártevők

A földi bogarak ritkán másznak fel a virágokra. Leginkább éjszaka járnak vadászni meztelencsigákra (pl. szentjánosbogár lárvája), míg a nap folyamán rejtekhelyükre visszahúzódnak. A kerti ágyásokat takarjuk mulccsal, így a földi bogarak és egyéb rovarok a nap folyamán búvóhelyet találnak maguknak. A talajtakaró megőrzi a nedvességet, segíti a hasznos rovarokat, de leginkább a petéiket a kiszáradástól.

Ha megfelelő feltételeket teremtettünk a hasznos rovaroknak, elszaporodnak, és a kártevők elleni védekezés jelentős részét elvégzik helyettünk. Vegyszermentes, méregmentes zöldségek, gyümölcsök kerülnek asztalunkra.

Hasznos bogarak képekben

Hasznos_bogarak

Nevükön nevezve, de nem sorrendben:
Fürkészdarazsak, , Futrinkák, Fürkészdarazsak, Zengőlegyek, Fátyolka, Szentjánosbogár, Méhek.

A legjobb növények

centaurea_cyanus16_07_08

Búzavirág, Centaurea:
Az évelő fajok napos, félárnyékos helyen és normál talajon nőnek. Jól társíthatók minden egynyári virággal és évelővel. Ültethetők virágágyba és természetes tájszerű kertekben, ahol burjánzásuk nem hátrányos.

 

 

 

 

illatos_ternye_100Illatos ternye, Mézvirág, Lobularia martinima:

Az alacsony növésű terebélyes párnákat alkotó illatos ternye kiválóan alkalmas ágyások szegélyezésére és talajtakarásra. Ágyásban dús hatást kel anélkül, hogy elnyomná a magasabb növényeket. Ültessük rózsák alá, vagy évelők, bokrok közé, illetve hagymás növények társaságába.

borago_officinalis_floro_001Borágó, Borago officinalis:

Eredetileg a Földközi-tenger mellékéről származik, mégis oly sikeresen alkalmazkodott a mérsékelt égövi viszonyokhoz, hogy manapság már a mi éghajlatunk alatt és képes elvadulni. A többi fűszernövénnyel ellentétben, e nedvektől kicsattanó erős növekedésű növény a nedves, tápanyagban gazdag, laza talajt szereti.

 

 

 

level_1Édeskömény, Foeniculum vulgare:

Mediterrán származású növény, mely hazánkban olykor elvadulva is megtalálható. Már az ősidőkben is ismerték. A kínaiak és az egyiptomiak fűszerként használták. A rómaiak az édeskömény egyik fajtájának fiatal hajtásait zöldségként fogyasztották, és a növény ma is népszerű Olaszországban.

hyssopus_officinalis_ja8Izsóp – Hyssopus offiimalis:

A Földközi-tenger vidékén őshonos, évelő félcserje. Az ókor óta használatos fűszernövény. A középkorban, a kolostorkertek egyik kedvelt és termesztett növénye volt. A talaj iránt nem kényes, mégis elsősorban a meszes, meleg fekvésű területeken érdemes termeszteni. Kertünk napsütötte, kopárabb részére érdemes ültetni.

További növények, melyeket felhasználhatunk a hasznos rovarok becsalogatásához

Bazslikom (Ocimum basilicum), Mézontófű (Phacelia tanacetifolia), Kaliforniai mák (Eschscholtzia californica), Tatárvirág (Iberis umbrellata), Turbolya (Anthriscus cerefolium), Koriander (Coriandrum sativum), Pillangóvirág (Cosmos bipinnatus), Kapor (Anethum graveolens), Lobélia (Lobélia erinus), Bársonyvirág (Tagetes), Napraforgók (Helianthus annuus), Majoranna (Origanum)

(forrás: gazigazito.hu)

Rajzoljuk meg kertünket

Kis méretű, akár 130 négyzetméteres kertben is megtermeszthetjük éves zöldség igényünket, ha ügyesen rendezzük be és másod-harmad vetést is alkalmazunk.

Öngyógyító kiskert című könyv alapján

Az alábbi elrendezés az Öngyógyító kiskert című könyvből másoltam ki. Jól áttekinthető az egész folyamat, de a részletekért érdemes elolvasni a könyvet is.

ongyogyito_kiskert_minta

‘a’ -val jelölt sorokban a főkultúra május közepétől kiterjeszkedik, sorköz 2m
‘b’ -vel jelölt sorokban a területet a vegetáció 1. vagy 2. felében veszik igénybe
‘c’ -vel jelölt sorokban rövid vegetációs idejű, alacsony növésűek, sorköz 50cm
A nyilak jelölik az évenkénti ágyások forgási irányát.

Részlet a könyvből:

A vetésterv

Mielőtt a tervezett kultúrák helyét beosztanánk, meg kell határoznunk az egyes fajok helyszükségletét aszerint, hogy magas, alacsonyabb vagy laposan kúszó növényekről (mint például az uborka) van-e szó, vagy hogy mikor kell kiszedni őket, illetve mikor van az érési idejük és így tovább. Az egyes zöldségnövények helyét bejelölhetjük egy rajzon, papíron, de történhet ez közvetlenül a kertben, ahol a spenótsorok közt az egyes zöldségféléknek megfelelő helyen jeltáblát tűzünk le.

A könyv elején rajz is mutatja, hogy a sorokat betűkkel jelöljük. Az A-val jelölt sor azt jelenti, hogy ide olyan kultúrák kerülnek, amelyek előtt csak rövid tenyészidejű növényeket tervezhetünk előveteményként, mert a főkultúra május közepétől az esztendő végéig használja a helyet. Ezeket az A sorokat pirossal fogjuk jelölni a jeltáblákon is. A piros szín tehát a fősorokat jelenti. Ezek minden esetben 2m távolságra kerülnek egymástól. Ide tartozik például a paradicsom, a karósbab, az uborka, a kései káposzta, a burgonya vagy a cukkini. Ezeket a sorokat a háztartás vagy piac szükségletének megfelelően természetesen a következőkben ismertetett kísérő vagy partnernövényekkel együtt mindig 2 méteres távolságban tetszés szerinti gyakorisággal ismételhetjük. Két A-sor közt középen a B-sor vonul, amelyet a tervben zöld színnel jelölünk. Legjobb, ha a későbbiek folyamán kint a kert beosztásánál is a jel tábláját zöldre festjük. Ebbe a B=zöld sorba olyan növényeket tervezzünk, amelyek a területet a vegetáció első vagy második felében veszik igénybe. Példaként lehetnek ezek a póréhagyma, a főzőhagyma, a feketegyökér, a karfiol, a zeller, a bokorbab, a korai káposzta, a cékla, a borsó, a pasztinák. Ezek a sorok legalább kétszer hoznak termést.

Az A és B sorok közt alakítjuk ki ismét 50cm távolságban a kék színnel jelölt C sorokat. Ezek az előzőkhöz képest kétszeres gyakorisággal fordulnak elő. Ezekben rövid vegetációs idejű és aránylag kicsi, alacsony növésű zöldségféléket termesztünk. Rövid ideig maradnak ott és azután helyet adnak más, hasonló növényféléknek. Ezek kedvelik a szomszédos A és B sorok már fejlettebb növényeinek enyhe árnyékát. Egyébként ezekből a zöldségfélékből a legnagyobb a háztartások szükséglete. Itt egymást váltják a kultúrák. Az egyik korai fajtát követi egy másik zöldségféle kései fajtája. Például a korai sárgarépa után a kései salátafélék közül bármelyik következhet. Ezek a C sorokban két gyakorta három kultúra is váltja egymást. Használhatók itt: korai, közép korai és kései sárgarépa fajták, dughagyma, fejes és egyéb saláta félék, endívia, karalábé, édeskömény.

Egyetlen kivétel. Amennyiben a vörössel jelölt főkultúrás A sorban uborkát ültetünk, a kék jelölésű C sorokat jobbra és balra 50cm-es távolságban csak egyszer foglaljuk el növénnyel, mert a későbbiek folyamán a kúszó uborka igényli a területet.

Az úgynevezett rövid tenyészidejű kékkel jelölt növénysorok nagy száma ebben a rendszerben igen fontos, hiszen tulajdonképpen ezekkel alakítjuk ki a különféle vegyes kultúrákat.

Amint már említettük ismét hangsúlyozzuk, hogy láthatóan vegyesen telepített növények nem csak kiegyenlítik és kölcsönösen segítik egymást, hanem egyben változatos feltételeket nyújtanak egy sokoldalú, gazdag mikrobiológiai világ kialakításához. Ebben az egysoros termesztési rendszerben hagyományos vetésforgóra nincs szükség. Ezen a helyen kell hangsúlyoznunk, hogy egy vegyes kultúrás kert sikere vagy kudarca attól függ, hogy az egy soros művelést megtartjuk e. Nem szabad az év folyamán a jeltáblákat áthelyezni az egymás mellett levő vagy egymást követő növénykultúrák esetében ugyanabba a sorba kell vetnünk, illetve ültetnünk. Mindez magától érthetődővé válik, amikor a későbbiekben a talajtakaró komposzt lényegét ismertetjük. Ezekben a kertekben a siker első feltétele a rend. Annál egyszerűbb és könnyebb lesz azután a folyamatos munka.

Vegyes növénykultúrák összeállítása

Kedvező hatású szomszéd növények:

Bab – káposztafélék Saláta – bokorbab
Káposztafélék – cékla Saláta – cékla
Paradicsom – petrezselyem Saláta – mángold
Paradicsom – hagyma Borsó – káposztafélék
Paradicsom – káposztafélék Borsó – zeller
Paradicsom – bokorbab Zeller – káposztafélék (sorban is)
Paradicsom – bokorbab Uborka – káposztafélék
Karotta – hagyma Pasztinák – hagyma
Saláta – retek Burgonya – késői káposztafélék
Saláta – bab Burgonya – borsó
Saláta – uborka Burgonya – lóbab

A lényeg az, hogy a sorokat úgy képezzük ki, hogy amíg fel nem nőnek a növények szedésre, nem igazán kell bemenni az ágyásba. Az ágyáson ne legyen szabad föld terület, mindig takarjuk le a leszedett levelekkel, szárakkal, ültessünk mustárt az üres területekre (jó hatással van mindenre és télen kipusztul).

Készítsünk sorokat, melyek A 2 méterre vannak egymástól, B szintén, C 1 méterre. A sorrend C, A, C, B, C, A, C, B, stb. Az alábbi táblázat mutatja, mit tegyünk a sorokba.

A B C
paradicsom, karósbab, uborka, késői káposzta, burgonya, tök, korai borsó hagyma, póré, feketegyökér, karfiol, zeller, bokorbab, korai káposzta, cékla, pasztinák, mángold, hagyma dughagymáról korai burgonya, nyári saláta, sárgarépa, dughagyma magról, fejes saláták, endíviasaláta, karalábé, édeskömény, pasztinák, póré magról
Magas vagy szétterülő növények, amelyek májustól őszig foglalják el a sorban a helyet. A vegetációs idő alatt két termés szedhető róluk, először az év első, másodszor az év második felében. Rövid tenyészidejű és alacsony növények.

Vegyes növénykultúra példái

Az alábbi pár példát kiemeltem a könyvből, hogy könnyebben rá lehessen találni a lényegre.

ongyogyito_kiskert_pelda1

C – sárgarépa
B – hagyma
C – sárgarépa
A – paradicsom, előtte mustár vagy lóbab
C – pasztinák

ongyogyito_kiskert_pelda2

B – zeller, karfiol vagy korai káposzta
C – fejes saláta, retek, hónapos retek
A – uborka, előtte mustár vagy lóbab
C – saláta retekkel
B – zeller, karfiol vagy korai káposzta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ongyogyito_kiskert_pelda3

A – borsó (korai), utána galambbegysaláta, előtte mustár vagy lóbab
C – cékla, saláta
B – vöröskáposzta, zellerrel
C – cékla, saláta
A – borsó (késői) vagy késői káposzta
C – cékla, saláta
B – karfiol zellerrel
C – korai saláta

ongyogyito_kiskert_pelda4

A – karósbab
C – fejes saláta, retek
B – Korai káposzta vagy mángold
C – fejes saláta, endívia, karalábé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Internetes kerttervező segítségével

Számítógép segítségével is tervezhetünk, de az angol nyelv ismerete szükséges hozzá. Az alábbi elrendezés egy nyílt forrású szoftver, az amerikai Smart Gardener segítségével készült (segítség a használathoz: 4 négyzetláb nagyjából 0,4 négyzetméter; ZIP Code 79453).

Download (PDF, 329KB)

“Építsünk” krumpli ültetvényt

Nagyszerű találmány egy olyan krumpli termesztési módszer, mely azt használja ki, hogy a gyökérzet mentén növő gumók a föld alatt nagyon mélyen, illetve hosszan (felfelé) képesek gumókat növeszteni.

 

Gumikerekekből épített krumpli ültetvény

gumiban-a-krumpli-0616

Akár egy méter magasra is felfuttathatjuk a krumplit és a teljes magasságban tömve lesz gumókkal a gyökérzet!

A vetést már február vége felé el lehet kezdeni, mivel az első gumira egy üveglapot, vagy amit én tettem, egy légréses polikarbonát lemezt téve az üvegház hatás felmelegíti annyira a földet, hogy ne fagyjon meg. Amikor már növekszik a krumpli szára, csak sorban le kell tenni a gumi kerekeket, folyamatosan betakargatni földel és a hatékonyabb termés érdekében a többi természetes tápanyagokkal, mint fű és árpa (az árpa mag kicsírázik és elrohad a földben, így hasznos tápanyagot biztosítva a krumplinak). Év közben is elkezdhetjük kiszedni a krumplit az alsó gumikerekek eltávolításával, de szerintem ez kicsit macerás.

Faládából épített krumpli ültetvény

Némi barkácsmunkával jár, de nagy mennyiségű krumpli termesztését teszi lehetővé. Részleteket ehhez és a fenti ültetéshez is itt olvashatsz.

Palánták nevelése

Annak érdekében, hogy mielőbb kiültethessük a zöldségeket, neveljünk palántákat bent a szobában.

2013-03-04 14.51.29

Tortás dobozban nevelt palánták

Tortás dobozban kitűnően nevelhetjük kicsiny veteményesünket. Tápanyagként a földet, ami legyen táperős vakondtúrás, keverjük össze kávézaccal. Szórjuk el egyenletesen a magot, ahogy azt a képen is látjuk és takarjuk be 1-2cm földdel. Amikor már kihajtottak a növények, napközben hajtsuk fel a tetejét (ha vizes kocogtassuk meg, hogy a földre csepegjen a víz), majd estére hajtsuk vissza.

 Hozzávalók, beszerzési útmutató

Alábbiakban, ha igény van rá, összeszedek jó pár magot.

Ssz. Megnevezés Menny. Egység Ára Pénznem Beszállító neve
1 Önygyógyító kiskert könyv 1 db 2.200,- HUF konyvar.hu
2 Vetőmagok vetomag-arak.hu
3 Spenót 10e db 1.143,- HUF www.vetomagbolt.hu

 Fejlesztési terv

Növekedés közben felmerülő tippeket fogok majd ide írni.

Melléklet

Öngyógyító kiskert (jegyzeteimmel kiegészítve)

Jó szomszéd – Rossz szomszéd

Minta kert neten készítve

Készítette

Kertész Péter

 

 

Kategória: Kertészet, Rovatok, Zöld energia | A közvetlen link.

5 Responses to Kertészkedjünk okosan!

 1. kgl52 szerint:

  N A G Y O N J Ó! ! !

 2. kgl52 szerint:

  Anyád: Szép nagy munka amit felvittél! Gondolom sok mindent te is ki fogsz próbálni a javaslatokból. A tapasztalataidról az év folyamán írjál a Csimagba. A gumikerekekből készített krumpli termesztőt ezek szerint már elkezdted, kíváncsi vagyok, mikor kerül fel a második kerék. Nekem az a javaslatom, hogy a gumit vágd keresztbe, mielőtt lerakod és akkor könnyebb lesz elemelni amikor már a termést akarod kiszedni a földből. Van olyan erős egy gumikerék, hogy attól, hogy el van vágva, még jól tartja magát (a föld biztosan nem folyik ki, esetleg a víz egy kicsit). Mi a véleményed?

  • kppeter szerint:

   Szerintem nem ér annyi vesződséget, hogy ketté fűrészeljem a kereket. Olyat is írtak erről, hogy egy vas lemezt betolva az alsó két kerék közé, ki lehet húzni az alsó kereket.

   • kgl52 szerint:

    De hát honnan tudod, hogy mikor elég nagy a krumpli? hogy mikor tolhatod be a vas lemezt? Mert ha idő előtt, akkor elvágod a gyökeret és nem nő tovább a krumpli, ki kell szedni aprón. Persze lehet, hogy kemény az a külső gumi és akkor tényleg nem érdemes elvágni.

 3. kppeter szerint:

  Palántákat most kell átültetni! Én is ezzel szívok, hogy nem akarnak nőni…
  Szóval, egy mélyebb edénykébe rakjátok át tápanyagban gazdag földbe.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .