Másodvetés, zöldtrágyázás

Nyári nagy melegben a strandolás után, illetve jó szerencsével eső után érdemes bevetni a kiüresedett földterületeket. Legfontosabb, hogy ne maradjon növény nélkül a földünk. Ezért én mindig meghagyom az úgynevezett gyomokat is, hogy legalább azok gazdagítsák a talajvilágot. Sok esetben csak egy-egy erősebb gyomnövény uralkodik az ilyen területeken, de vannak gyógynövénnyel, szellősebb virággal tarkított őstalaj is. Alábbi cikkben a másodvetésben fejlődő növények hasznosságát, vetési lehetőségeinket gyűjtöm össze. Nem utolsó sorban saját magam hasznára gyűjtöm össze az infókat, hogy aztán ebből dolgozhassak. Szóval, aki tud segíteni, hozzátenni, kijavítani kérem írjon, hívjon!

Gyomnövény vagy gyógynövény

Sokan kikapálnak mindent, amit nem ők vetettek, hanem maguktól keltek ki a földből. Pedig a talajnak és a talaj élővilágának pont azok a fajok lennének a legfontosabbak, hogy virágzó kolóniájuk egészséges és gyümölcsöző legyen. Lássuk, hogyan igazodunk el köztük és miként nyúlhatunk bele a több milliárd éves növényvilágba. Természetesen arról van szó, hogy minél több és jobb élelmet tudjunk előállítani, de nemcsak idén, ahogy azt a nagy növényvédő szerre alapuló gazdaságok csinálják, hanem unokáink is élvezzék a bőséget.

Fehér libatop

Forrás: 1.

Leggyakoribb gyomnövény, mely bárhol képes gyökeret vetni. Észak-Indiában termesztett, hozzánk valószínű csak véletlenül áthozott növény. Zsenge levelei ehetőek, melyet salátába illetve levesbe tesznek. Magjait a hajdinaliszthez hasonlóan lehet felhasználni. Fehérje, vas, kalcium és B-vitamin tartalma magas, kiváló spenót pótló.

Alkatra a paprikához hasonlít. Sűrű, többfelé ágazó főgyökerei vannak. Szeretik a levéltetvek, ezért én szándékosan is meghagyom, hogy inkább ezen éljenek a tetvek és táplálják a tetvekkel táplálkozó hasznos rovarokat.

Eső után laza, homokos talajból könnyen kihúzható, de nagy lukat marad utána. A haszonnövények töve körül mindenképp ki kell húzni, ügyelve a többi növényre, nehogy azok is kiszakadjanak.

Kapáláshoz tökéletes, ha kb. térdig hagyjuk nőni és kihúzzuk, kirázzuk belőle a földet.

A levéltetűlárvákkal táplálkozó lebegő legyet és a méheket is csalogatja. Erős szárára babot is futtathatunk vagy pl. hajnalkát.

 

Szőrös disznóparéj

Forrás: 1.

Amerikában őshonos, szintén behozott faj. Gyomirtókra rezisztens, strapabíró, de fogyasztható növény. A levelek oxálsavat tartalmaznak, és nitrátban gazdag talaj esetén nitrátokat is, így forrás után a főzővizet le kell önteni róla. Túl sok disznóparéj, vagyis több napig fogyasztva az állatoknak veséjét károsíthatja.

Gyökere többnyire egy ágban lefelé megy, kevés oldalágakkal. Könnyű kihúzni a nedves földből és nem hozza ki a földet.

Szúrós és hajlékony, nem túl hasznos növény. Mivel nem agresszív és ehető is, ezért nem irtom, csak ott szedem ki, ahol útban van.

 

Tarack búza

Forrás: 1.

Őshonos gyógynövény, mely agresszív gyökérzete miatt közismerten irtandó. A legkisebb gyökérdarabból is képes a teljes növény kifejlődni, ezért egyben kell kiszedni a gyökereket a földből.

Leveleit a kutyusok gyomorbántalmakra eszik, majd kiöklendezik. Ebgyógyítófűnek is mondják emiatt. Gyökérzetét virágzáskor (június-augusztus) gyűjtik, a gyökértörzset tisztítás után napon szárítják. Vizelethajtó, vizeletképzést fokozó hatóanyaga van. Hólyaghurut, hólyag- és vesekő megbetegedések valamint köhögés és légcsőhurut ellen alkalmazzák. Külsőleg hámosító, főleg pattanásos bőr kezelésére használják.

Gyökerei képesek áthatolni a gumókon, hagymákon, de kb 20cm-nél mélyebbre nem mennek. Így megfékezhetők (vizes) árok vagy leásott lemezzel az ágyás körül. Villás ásóval eső után könnyen kihúzható a gyökérzet egyben.

 

Kövér porcsin

Forrás: 2.

Amerikai, ázsiai, afrikai eredetű. Európába afrikai közvetítéssel került tápnövény.

Június végén jelenik meg. Vaskos, pozsgás levelű és szárú növényke. Kúszik a földön, nem zavarja a többi haszonnövényt. Nagyon jó talajtakaró, kicsi a vízigénye. Más növények tövéből érdemes kiszedni, ha az még nem elég erős.

Gyűjthető egész nyáron, virágzás előtt. omega 3 zsírsavakban igen gazdag, különösen Alfa-Liposavban, mely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400mg ALA kerül a szervezetünkbe. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki.

Trágyázott földön szedett porcsinból csak keveset szabad enni, mert nitrátfelhalmozó ez is. Emiatt viszont nagyon jó zöldtrágya alapanyag.

Tehát, érdemes meghagyni, had nőjön. Néha csipegetni belőle a salátába, kis vitaminbombának. Aztán beforgatni a talajba, zöldtrágyának.

 

Apró szulák

Forrás: 3.

Mezei szuláknak is mondják, őshonos folyondár. Ártalmatlannak néz ki és szépek a virágai, de nagyon fojtó módon tud rákapaszkodni a többi növényre. Képes a leveleket befordítani, ami által azt a növényt teljesen visszafogja a növekedésben.

A kifejlett növény átlagosan 600 magot hoz. A magok 95%-ának héja felkeményedik, áthatolhatatlanná válik az éréskor, így a talajban akár 28 évig is csíraképesek maradnak. Egyetlen 5cm-es függőleges gyökérdarabból képes regenerálódni, újrahajtani.

Vékony szára van, így könnyen összeszedhető, de gyökerei akár 4 méter mélyre is lehatolhatnak így kiirtani mechanikus úton nem tudjuk. Mindig le kell szedni, amikor látjuk, hogy rákúszik a növényre. Egyébként elfér a földön kúszva.

Gyógynövényként való felhasználásának kiindulópontja a benne rejlő gyantaglikozid (glikoretin) és a különböző cserzőanyagok. Nagyobb dózisban a gyantaglikozidok miatt hashajtóként hatásos, de napjainkban alig használják. A homeopátiában hátfájás csillapítására alkalmazzák.

 

Egyéb gyomok

Minden más, ami virágzik és nem szúrós, tapadós. Vagyis ami nem zavar és nem terjed könnyen a lábunkra tapadva, nyugodtan hagyjuk ott, had táplálja a kert sokféleségét.

Gyökerek újrahasznosítása

A kigyomlált tarackokat nem kell elégetni, máshogy is ki lehet venni az életet belőlük. Én vízbe szoktam tenni, illetve víz alá, szóval hogy ellepje. Kb. két hétig bennehagyom, egy fedhető hordóban (vagy kukában). Az összerothatd gyökérzetet aztán rá lehet tenni a komposztra vagy be lehet ásni dombos ágyásba. A vizet róla ne a veteményesre öntsük, mert nagyon tömény tápoldat lesz addigra belőle. Rá lehet önteni a fűre, vagy lehetőség szerint a komposztrakásra. A legjobb az egészet egy árokba önteni, amit aztán domboságyásnak folytatva, takarunk komposztálódó dolgokkal, érett komposzttal és betakarunk földdel, s aztán bevetjük.

Másodvetés

Egy szezonban kétszer arathatunk ugyanazon a területen, ha erre megfelelő növényeket termesztünk és jó időnk van hozzá.

Sajár kertem

Ezen a példán azt látjuk, hogy amit pár hete vetettem, nem mind maradt meg, csak pár saláta. Túl meleg volt és nem érkeztem megfelelően öntözni. A fent említett gazok szépen cseperednek, de a tarló répa eltűnt, pedig kibújt már és a saláta is csúnyán megritkult, pedig az is sorolt rendesen. Kacsa eledelnek szántam, így meghagytam a porcsint, legalább azt egyék. Sajnos az én kertemben sok a meztelen csiga és azok is eszegetik az új hajtásokat. A kacsákat, tyúkokat pedig kizártam a buritóval, amit immár az új veteményesre tettem a jobb oldalon, mert képesek ők is már a zsenge hajtásokat leszedni, mielőtt kifejlődnének a szép nagy levelek.

Folyamatosan vethetőek

Saját saláta (4 hetes)

Általában a salátába valók, melyeknek a levelét fogyasztjuk megfelelő vízellátás mellett  szépen nőnek egész évben 10-15°C felett. Tehát, ezeket leveleseknek nevezem, mert azt a részét szedjük esszük. Ilyenkor már valószínű nem fog beérni a magja. Ezért kicsit sűrűbben is vethetjük, mivel úgysem fog teljesen kifejlődni a növény.

Levelesek Vetési mélység Kelési idő Tőtávolság
Saláta 2-3 cm 1 hét 10 cm
Spenót 2-3 cm 2 hét 20 cm
Koriander 4-5 cm 2-3 hét 5 cm
Rukkola 4-5 cm 2-3 hét 5 cm

Aztán van pár gyökeres, ami nagyon gyorsan nő.

Gyökeresek Vetési mélység Kelési idő Tőtávolság
Retek 2-3 cm 1 hét 5 cm
Tarlórépa 2-3 cm 1 hét 10 cm
Hagyma 5 cm 1 hét 10 cm

Tehát, ezek egészen augusztusig vethetőek, főleg, hogy manapság az ősz nagyon enyhe és novemberben jön csak az igazi fagy.

Péter-Pál napjáig vethetők

Forrás: 4. (Cékla)

Nagy odafigyeléssel és sok öntözéssel, illetve szerencsés időjárással vethetőek az alábbi növények.

Másodszor vethetőek Vetési mélység Kelési idő Tőtávolság
Zöldbab
Uborka
Sárgarépa
Csemege kukorica
Cékla 3-4 cm 3 hét 40 cm
Újburgonya (előhajtatva)

Zöldtrágyázás

Meliorációs retek (Forrás: 6.)

“A zöldtrágya növények használata nem a modern mezőgazdasági gyakorlat találmánya, már korai civilizációk is ismerték és széles körben alkalmazták. Amellett, hogy a zöldtrágya növényekkel a zöldítés követelményeinek is eleget tehetünk, számos kedvező hatással rendelkeznek.
A zöldítési programban használható növények (táblázat) közül a termőterület igényei szerint bármelyik vethető, de minimum két faj keverékét szükséges választani.

Fémzárolt, vagy saját vetőmag esetén minősített vetőmagot kell használni és a vetésnek július 1. és október 1. között meg kell történnie. A felsorolt növények közül olcsó vetőmagjuk és gyors növekedésük miatt a leggyakrabban használt a fehérmustár, olajretek, facélia és a hajdina, pillangósok közül pedig a herefélék.” – Lajtamag

Mikorrhizza megjelenése a talaj felszínén a facélia és alexandriai here keverékkel zöldtrágyázott területen

Részemről eddig annyi tapasztalat van, hogy a gyomláláskor, gyérítéskor földből kihúzott vagy növényről letört részek is remekül javítják a talajéletet, táplálják a gombákat. Mindenképpen jobb, ha talaj takarva van, mikor már nem vetünk bele haszonnövényt. Plusz munkának látszik az eddigi hantolásos földművelésekhez képest, de sok szempontból megéri alkalmazni a zöldtrágyázást. A képen látható mikorrhiza (gombás gyökér) tanúskodik a kölcsönösen segítő gombák és növények közti hálózat kifejlettségéről.

Az ilyen fajta földművelést kiskertekben a szegényebb talajokon érdemes nyár végén, összel elvégezni. Nagy földeken pedig a jövő évi termést meglapozandó, illetve az erózió, esőzések okozta kimosódások megfékezésére.

A virágzó növények, mint pl. a facélia, mustár, lóbab jó táplálékul szolgálnak a bogaraknak, méheknek.

Magkeverékek

Fürkészdarázs (forrás: 7.)

Zöldtrágyázáshoz, illetve talajlazító, nitrátmegkötő tulajdonságaik miatt vetett köztes sorok esetén érdemes több magot bekeverni és úgy kiszórni. Lehet sorok közé, vagyis egy sor haszonnövény, egy sor virág, illetve szegélyként vagy bokrokként alkalmazni. Szerepük nemcsak a talajélet javítása, de a hasznos rovar populációk éledtben tartása is. Értem ezalatt, pl. a levéltetveket fogyasztó katicák, lárvákban petét rakó fürkészdarázs táplálása az ihnséges időkben, amikor még épp nincs levéltetű.

Beszerzés

Alábbi magkeverékeket kisebb mennyiségben, vagyis 1kg-os csomagban tudok küldeni postán.

Megnevezés Összetevők
Méhlegelő egynyári Fecália, bíborhere, alexandriai here, mustár, napraforgó,…
Facélia (sorok közé vagy szegélynek)
Lóbab (+zab)

Nagyobb mennyiségben a Lajtamag Kft-t és az Elitmag Kft-t ajánlom.

Villás ásó (kapácska)

Eszközök terén pedig tudom ajánlani a villás ásót!

Nagyon praktikus szerszám, bár a képen látható elhanyagolt tarackos rész fellazításánál el-el hajlott. Folyamatosan használom könnyebb, normál homokos vagy eső áztatta kötött földemen és kitűnően lazítja, forgatja a földet. Nem darabolja fel a tarackot, mint a rotációs kapa, szőlőtőkét sem vágja el, hisz a villák között elfér, gyökereket, gilisztákat sem vágja ketté. Fogok készíteni rozsdamentes anyagból erősebbet, de valószínű sokkal drágább lesz, mint ez.

Ilyen kapát, illetve több méretben itt lehet rendelni: dokanyag@gmail.com.

 

Jó mókát, munkát a földekre! Szép időt!

Készítette: Kertész Péter

Forrás

 1. Wikipédia – Gyomnövény
 2. Életmódszer – Porcsin
 3. NetFolk: Népművészet, Hagyományok
 4. Megyeri Szablocs kertész blogja
 5. Bálint gazda – Másodvetés
 6. Lajtamag – Meliorációs retek
 7. Szabó Endre fotónaplója

Előző kapcsolódó cikk: Kertészkedjünk okosan

Következő cikk: (Vmi őszi vetéssel kapcsolatos)

Kategória: Kertészet, Rovatok, Zöld energia | A közvetlen link.

2 Responses to Másodvetés, zöldtrágyázás

 1. Marci szerint:

  Kedves Péter,
  Körbe néztem az oldaladon, hát, igazán mindennel foglalkozol. Ebből azonban én most arra lennék kiváncsi ez mennyire igaz a kerttel? Tavasszal kezdenék egy új kertet aminek az alapja az öngyógyító kiskert lenne. Lesz még ezzel kapcsolatos bejegyzésed? Köszönöm! Szia! Marci

  • kppeter szerint:

   Kedves Marci,
   Sok mindennel foglalkozok, igen és valóban csak kevesebb dologban vagyok igazán gyakorlott.
   Kertem van és több variációt is kipróbáltam benne. Új birtokom is van, ahol már nagyobb területen fogok remélhetőleg már gazdálkodni. Írok még ezekről, persze és folytatom a munkásságom az önellátók technikai támogatásában. A legfontosabb, hogy csináld! Minden kertnek megvan a maga igénye, lénye, környezete. Először érdemes minél kevesebb beavatkozással művelni és csak figyelni.
   Majd írok emailt az érdeklődőknek, amikor elkészült egy új cikk. Üdv, Peti!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .