Mini kamera 8x arduinóval

Ismertető

8 mini HD kamera rejthető el, melyekből mozgás vagy “Hall” szenzorok segítségével válasszuk ki a videó kimenetre szánt csatornát. Modellezésénél az élethű makettek megjelenítését oldhatjuk meg ezzel a rendszerrel. Terepasztalon, autó vagy helikopter modelleken, kísérleti és oktató panelokon a működést és látvány megjelenítését biztosíthatjuk. Rejtett zugok, kerti és szabad vad  világ megfigyelését képezhetjük le (hang nélkül). A rendszerhez megjelenítő eszköz, vagyis monitor vagy TV szükséges, melynek van analóg videó bemenete. Alapvetően vezetékes a rendszer, de opcionálisan bővíthető vezeték nélkülire is, hogy mozgó járművekre, esetleg állatokra is rögzíthető legyen.HD mini camera

 

Ötlet forrása / Indíttatás

Modellvasút múzeumban jött az ötlet, amit egyébként a múzeum építői is kitalálták már. Mivel nekem van saját terepasztalom is és vezérlő elektronikával foglalkozom, kézenfekvő volt, hogy jól működne és látványos elem lenne egy ilyen rendszer egy terepasztal mellett.

Felhasználási lehetőségek

A mini kamerás rendszer, ami egyébként nagy felbontású képeket ad, bár csak élőben, nem csak modellvasút megjelenítésére használható, hanem számos más helyen is, mint

  • oktatásban mechanizmusok működésének bemutatására
  • megfigyelésképpen állatvilágban, kertben, természetben
  • távkontrollhoz, távfelügyelethez
  • stb.

Elkészítési utasítás

Elkészítését csak olyanoknak ajánlom, akik jártasak vezérléstechnikában, áramkör készítésben. A kamerákat 75 ohm-os koax kábelon be kell kötni egy-egy multiplexerbe, ami képes videó jelet továbbítani. A multiplexert egy mikrovezérlővel meg kell címezni és engedélyezni, hogy a kiválasztott kamera képét adja ki a kimenetre. A vezérlést úgy kell felprogramozni, hogy érzékelőkkel vagy távvezérléssel, illetve a kezelő konzolról ki lehessen választani a kamerát. A jelet beadni egy TV készülékre, vagy bármilyen audió jel fogadására képes megjelenítőre.

Részletesebb leírást később tudok biztosítani.

 

Hozzávalók, beszerzési útmutató

Az alábbi alkatrészekkel 8 kamerás rendszert építhetünk:

Ssz. Megnevezés Menny. Egység Ára Pénznem Beszállító neve
1 CMOS Mini CCTV Camera (DC 9~12V) 8 db 140,96 EUR DealExtrem
2 Multiplexer LMH6574 2 db 4.980,- HUF Conrad
3 Hall Sensor Module 4 db 10,56 EUR DealExtrem
4 IR Motion Detection (DC 5V~20V) 4 db 9,76 EUR DealExtrem
5 Real Time Clock Module 1 db 2,63 EUR DealExtrem
6 DIY Mega 2560 R3 Board + Keypad Shield 1 db 18,82 EUR DealExtrem
7 Tápegység 9V/DC 2250mA 1 db 4.990,- HUF Conrad
8 Kábelek, vezetékek, NYÁK
9 Műanyag vagy fa tok

8 kamerás rendszert tehát kb 70.000,- HUF anyagköltséggel építhetünk, mivel a koax kábelek, NYÁK készítés, vezetékezés és a tok is aránylag sok költséggel jár.

Számítógépes digitalizáláshoz vehetünk hozzá USB portos digitalizáló eszközt.

Opciók

Ssz. Megnevezés Menny. Egység Ára Pénznem Beszállító neve
11 EasyCAP 4Channel 4Input USB 2.0 DVR 2 db 21,18 EUR DealExtrem

Fejlesztési terv

Videó jelet továbbító rádiós modulokkal mozgó járművekre is tehetünk kamerákat. Hangot is továbbíthatnánk egy kicsit drágább kamerákkal és multiplexerrel.

Készítette

Kertész Péter

 

 

Kategória: Automata, Programozás, Tagok | A közvetlen link.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .