Síkkollektor (HMV)

Ismertető

HMV vagyis használati melegvíz előéllítására képes rézcsöves síkkollektor.

Ezen videón látható napkollektort akarom!

 Ötlet forrása / Indíttatás

Természetesen érdemes mérlegelni, hogy megéri-e mindez? Van-e elég kézügyességünk meg kedvünk az egészhez? Ha nincs, akkor gyorsan felejtsük el az otthoni barkácsolást és látogassuk meg a különböző napkollektor forgalmazók honlapját. Egyébként sem árt, ha végiggondoljuk, hogy milyen kapacitású napkollektorra van szükségünk. Ha hosszú távra és egy teljes házra számított vízmelegítésre – vagy akár fűtésrásegítésre is – szükségünk van, akkor lehet, hogy érdemes a gyári eszközöket megvásárolni.
Ha viszont szívesen barkácsolunk és van kedvünk kísérletezni, akkor nem érdemes visszafogni magunkat: a saját kezűleg összeeszkábált „naplopó” szerkezet működtetése az energiatakarékosság mellett még sikerélménnyel is szolgálhat.

Felhasználási lehetöségek

Nyáron jó hatásfokkal állíthatunk elő HMV-et. Télen fagyállóval feltöltve akkor használhatjuk, ha nagyon napos területen lakunk, ahol télen is sokat süt a nap.

Elkészítési utasítás

Elsődleges szempont, hogy olyan legyen a napkollektorunk, ami nemcsak direkt, hanem szórt sugárzás esetén is működőképes.
Hővezetési tulajdonsága miatt célszerű rézlemezzel dolgoznunk. Ez az anyag ráadásul könnyen forrasztható, ami további előny. Fedésére zománcfestéket nem célszerű alkalmazni (a rövidebb élettartam miatt), sokkal előnyösebb a titán-oxid bevonat., ami a rövid hullámhosszú sugarakat átengedi, de a nagy hullámhosszú sugarakat „megtartja”.
Az elemek kapcsolására 1 mm-es rézcsöveket érdemes alkalmazni. Ne feledkezzünk meg a biztonsági rendszerek beépítéséről sem, mert ha nem távozhat a felgyülemlett hő a kollektorból, a cső felrobban.
A nyomást 4 bar körülire állítsuk. (Emlékezzünk vissza a fizikai törvényszerűségre: a víz csak normál légköri nyomáson forr 100 Celsius fokon. A 4 baros nyomásnak köszönhetően viszont csak 140 Celsius fokon kezd forrni.)
Ugyancsak egy elengedhetetlen biztonsági intézkedés, hogy egy 6 bar-os szelepet is beépítünk. Így, nagy forrás esetén a rendszer automatikusan lefúj. Szintén fontos a tágulási tartály tervezése, ami a folyadék hőtágulásának kiegyenlítésére szolgál.

Eleje

Több alcímet is használj, hogy jobban átlátható legyen!

Közepe

Több alcímet is használj, hogy jobban átlátható legyen!

 Vége

Több alcímet is használj, hogy jobban átlátható legyen!

 Hozzávalók, beszerzési útmutató

Kereskedelemben kapható alkatrészek rendelési száma, bolt(ok) neve, címe, ára.

Kötött formában adjuk meg az alábbi táblázat kitöltésével:

Ssz. Megnevezés Menny. Egység Ára Pénznem Beszállító neve
1 példa alkatrész 3 db 25,2 EUR példa cég1 Kft; példa cég2 Kft
2 stb…

 Fejlesztési terv

Hogyan tovább… Milyen fejlesztésen gondolkodsz, amivel tökéletesítheted, amit közzétettél. Esetleg van olyan, hogy nincs is kész, de segítséget kérsz másoktól, akkor azt de írhatod, miben kell segíteni a fejlesztésben, hogy továbbzökkenj a munkában.

Melléklet

Azok a képek, oldalak, csatolmányok, amelyek túl sok helyet foglaltak volna a fenti leírásban és nem lehetne miattuk áttekinthet? a leírás.

Készítette

Készít? neve, elérhet?ségei (ha megadod)

Linket is lehet a készítö oldalára.

Hasonló termékek

Készítéskor kitöltendö, de egy kötött formában, ahol kiválasszuk a meglévökböl a hasonlókat.

Ssz. Megnevezés Ára Pénznem Beszállító neve
1 példa kütyü 243,2 EUR példa cég1 Kft; példa cég2 Kft
2 stb…

 

Kategória: Építészet, Gépészet, Zöld energia | A közvetlen link.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .